Burn-out: vermoeidheid in het kwadraat
20 Feb, 2017
Door: Nadja van de Kleut
Je hoort veel mensen die aangeven dat ze moe zijn. Niet eventjes moe, maar langdurig moe. Niet een beetje moe, maar echt moe. Hoe ontstaat die moeheid, die uitputting, die burn-out? En welke invalshoeken zijn er om burn-outklachten te behandelen?
Vroeger toen we nog zelf ons eten bij elkaar moesten jagen, waren we erg op onze hoede, omdat we aangevallen konden worden. Ons intern stresssysteem zorgde ervoor dat de juiste organen op tijd doorbloed werden, zoals de spieren. Hierdoor konden we heel snel reageren op gevaar. Maar als het gevaar weg was, ebde de stressreactie ook weg.
In de huidige tijd hoeft er niet meer gejaagd te worden en halen we ons eten uit de supermarkt en de koelkast. Er zijn wel veel andere prikkels die het stresssysteem aanzetten, zoals een baas die vraagt om overwerk te doen, huishoudelijke klussen die nog af moeten, de kinderen die aandacht vragen, zorgen om een familielid, sociale druk, etc. Als het stresssysteem langdurig geprikkeld wordt en dus langdurig actief moet zijn, kan dit leiden tot een uitputtingssituatie, die ook wel vaak burn-out genoemd wordt. Niet alleen het stresssysteem, maar ook andere orgaansystemen raken ontregeld.