Drinken voor de vaten?
20 Feb, 2017
Door: Toine de Graaf
Al aan het begin van onze jaartelling typeerde de Romeinse schrijver Plinius de Oudere wijn als geneesmiddel bij hartkwalen. Letterlijk schreef hij dat wijn ‘de enige hoop’ is voor het hart. Het is echter niet alleen het hart dat wordt beschermd, zo leert hedendaags onderzoek: vooral de bloedvaten profiteren. Met dank aan de polyfenolen, die ruim vertegenwoordigd zijn in de druif. Hierbij gaat het vooral om resveratrol, flavonolen en OPC’s (oligomere procyanidinen). Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om ze binnen te krijgen.
Na een copieuze maaltijd helpt een mooi glas wijn de vaten te ontspannen, zodat de stroomsnelheid van het bloed minder wordt belemmerd. Maar zoals gezegd: het moet gaan om een ‘mooi’ glas wijn, dat sowieso van de rode soort moet zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat witte wijn niet hetzelfde effect heeft als rode wijn. De Japanse wetenschapper dr. Kenei Shimada bijvoorbeeld verrichtte metingen in de kransslagaders van tien gezonde, jonge vrijwilligers. Het bleek dat de stroomsnelheid van het bloed bij het drinken van rode wijn significant verbeterde. Bij witte wijn kon dit verband niet worden aangetoond¹.
Lees het gehele artikel vanaf pagina 57 in het VNGK 2/17
Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50
Bronvermelding:
1. Shimada K., Watanabe H., Hosoda K., Takeuchi K., Yoshikawa J., Effect of red wine on coronary flow-velocity reserve. Lancet. 1999 Sep 18;354(9183):1002.
2. De Lorgeril, M., Renaud, S., Mamelle, N. et al. Mediterranean Alpha-linolenic acid-rich diet in secondary prevention of coronary heart disease. Lancet 1994, 343;1454-1459.
3. Libby, P. Atherosclerosis. The New View. Scientific American, 2002, May: 48-55.
4. Ridker, P.M., Danielson, E., Fonseca, F.A. et al., Justification for the Use of statins in primary Prevention and Intervention Trial Evaluating Rosuvastatin (JUPITER Study Group), to prevent vascular events in men and women with elevated C-reactive protein. N. Engl. J. Med. 2008; 359:2195-2207.
5. Estruch, R., Sacanella, E., Badia, E. et al. Different Effects of Red Wine and Gin Consumption on Inflammatory Biomarkers of Atherosclerosis: A prospective randomized cross-over trial. Effects of Wine on Inflammatory Markers. Atherosclerosis, 2004; 175:117-123.
6. Estruch R., Ros E., Salas-Salvadó J., Covas M.I., Corella D., Arós F., Gómez-Gracia E., Ruiz-Gutiérrez V., Fiol M., Lapetra J., Lamuela-Raventos R.M., Serra-Majem L., Pintó X., Basora J., Muñoz M.A., Sorlí J.V., Martínez J.A., Martínez-González M.A.; PREDIMED Study Investigators. Primary prevention ofcardiovascular disease with a Mediterranean diet. N Engl J Med. 2013 Apr4;368(14):1279-90.
7. Kruyswijk-van der Heijden A. Alcohol en borstkanker. OrthoFyto 2016/5: 8-9.