Goed vies: het nieuwe gezond

13 Apr, 2017

Door: Els Smits

Dr. Maya Shetreat-Klein is kinderneuroloog en moeder, dus tevens ervaringsdeskundige op het gebied van aandoeningen bij kinderen. Met name de ziekte van haar zoontje van een jaar, maar ook de dingen die ze met haar andere kinderen meemaakte, zorgden ervoor dat zij verder op zoek ging naar wat er aan de hand was. Want noch zijzelf, noch andere artsen hadden een antwoord op de klachten van haar kind(eren). Zich neerleggen bij een ‘hij is nou eenmaal zo’ of ‘ze moet er maar mee leren leven’ was aan haar niet besteed. Waarom waren deze klachten er opeens? Wat was er veranderd?

Haar bevindingen publiceerde ze onlangs in het boek ‘The dirt cure’, in het Nederlands vertaald en verschenen als ‘Goed vies. Het nieuwe gezond’. Het is gericht aan ouders van jonge kinderen, maar bevat ook voor een behandelend therapeut van kinderen veel nuttige informatie. Het boek begint met het constateren van het probleem: steeds meer onderzoeken wijzen op een toenemend voorkomen van een breed scala aan ziektes, allergieën en gedragsstoornissen onder kinderen. Zelf moeder van drie jonge kinderen, liep ze tegen dit soort zaken op. Zoals de ernstige ademhalingsproblemen die haar zoon opeens kreeg toen hij één jaar oud was. Tegelijkertijd leek zijn cognitieve ontwikkeling opeens stil te staan. Toen ze ontdekte dat hij een ernstige soja-allergie had, schrapte ze alles met soja uit het dieet en knapte haar zoon onmiddellijk op. Ook de cognitieve ontwikkeling, die tien maanden stilgestaan had, kreeg een boost nadat hij geen soja meer kreeg.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 10 in het VNGK 3/17. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50 Bronvermelding: - Shetreat-Klein, M. Goed vies. Het nieuwe gezond, 2016. - Strachan, DP. Hay fever, hygiene, and household size. BMJ, 1989; 299:1259-60.

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter