Wondermeridianen

23 Oct, 2024

Door Emrik Suichies

Het menselijk lichaam beschikt volgens de traditionele Chinese geneeskunde over twaalf orgaangebonden hoofdmeridianen, ook wel de rivieren van qi genoemd. Daarnaast worden er een achttal extra of wondermeridianen onderscheiden in het lichaam. Die kun je zien als een buffersysteem, als toevoerende zeeën waaruit de rivieren gevuld worden met informatie. De vier grote wondermeridianen die de basis vormen zijn Du Mai, Ren Mai, Chong Mai en Dai Mai. Daar zitten nog vier kleinere zeeën aan gekoppeld. Guus Martens schreef er een prachtig boek over.1 Dit artikel zoomt in op de grote zeeën. De verbinding leren maken met deze wondermeridianen betekent toegang krijgen tot de zeeën van energie voor een optimaal functioneren van lichaam, geest en ziel.

Volgens het hindoeïsme beweegt de aarde en de evolutie van het leven zich op een cyclische manier door een viertal tijdperken (yuga’s) die ieder duizenden jaren duren: satya, treta, dwarapa, kali. In 2014 is het kali yuga ten einde gekomen en momenteel bevinden we ons in het prille begin van dwarapa yuga, feitelijk nog in de overgang tussen de twee tijdperken. Kali was het tijdperk van kracht, dopamine, het vuurelement en het mannelijke, destructieve stuk. Het wordt het ijzeren tijdperk genoemd en wordt gekenmerkt door ontucht, angst en overleven. Momenteel beginnen we aan het dwarapa-tijdperk, ook wel het elektrische of het koperen tijdperk genoemd, het tijdperk van technologie.

De wondermeridiaan Du Mai loopt over de achterkant van het lichaam. De achterkant staat voor het verleden. Het kali yuga weerspiegelt ook het verleden en is te koppelen aan de neurotransmitter dopamine. Dopamine hebben we nodig om in onze kracht te gaan staan, daadkrachtig te zijn en stappen te zetten.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 16 in het VNIG 6/24.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Martens G. (2007). Wondermeridianen. Over de onderstromen in het landschap van ons lichaam. Uitgeverij Boekenplan.
2. Gariaev, P. P. (2015). Another Understanding of the Model of Genetic Code Theoretical Analysis. Open Journal of Genetics, 5, 92-109.
3. Gariaev, P. (2019). Brief introduction into wavegenetics. Geraadpleegd op 6 augustus 2024 van wavegenetic.ru/brief-introduction-into-wavegenetics

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter