Hydrolaten en de vijf elementenleer
22 Aug, 2023
Door Annemiek Brumsteede
Veerle Waterschoot is aromatherapeut wanneer zij op haar studiereizen in de Provence in aanraking komt met hydrolaten. Veerle: ‘In die periode verschenen er veel boeken over hooggevoeligheid. Ik merkte dat voor veel van deze hooggevoelige mensen de fysieke trigger van etherische olie te prikkelend was. Eén van mijn kinderen ervaarde dit ook zo. Etherische olie leidde tot misselijkheid, terwijl een hydrolaat aangenaam en efficiënt werkte.’ Sindsdien is de Vlaamse gefascineerd door hydrolaten en schreef ze uiteindelijk het boek Hydrolaten – therapeutische, cosmetische en culinaire gids.
Om zowel een hydrolaat als etherische olie te verkrijgen, is een destilleerproces nodig. De beste kwaliteit hydrolaat krijg je met vers plantenmateriaal, vindt Veerle. ‘Dat komt omdat de waardevolle bestanddelen die aanwezig zijn in het intracellulaire vocht mee in de stoom worden opgenomen. Toch is er discussie over die zienswijze, want er zijn ook mensen die het resultaat van gedroogde planten gelijkwaardig vinden.’ De plantenmaterialen worden verzameld in de container van het destilleerapparaat. Daarna verhit men het water en passeert de stoom door de planten. ’Die moeten stevig aangedrukt zijn, omdat op die manier de stoom langzaam doorkomt’, vertelt Veerle. ‘Als het water overgaat in de stoomfase kunnen de geurstoffen volledig geassimileerd worden. Daarmee bedoel ik dat ze een eenheid zijn met de stoom. En dat geldt ook voor heel wat andere inhoudsstoffen die in de plant zitten. Die worden op molecuulniveau uiteen gehaald, zodat ook zij een eenheid vormen met de stoom. Vervolgens wordt in de afkoelingsfase de stoom weer water, waarbij alle stoffen die met de stoom meekwamen behouden blijven. In het begin ziet die waterige fase er melkachtig uit. In het Frans is melk lait. Maar het is water: hydro. Zo ontstaat het woord hydrolaat. Door te laten rusten komen de oliepartikels boven drijven: de etherische olie.
Een goed hydrolaat is van biologische teelt, zit in glas en is niet vermengd met alcohol. Hydrolaten geven nauwelijks interacties met andere behandelingen. Voor tien liter hydrolaat is tien kilo vers plantenmateriaal nodig. Daarvoor wordt dertig liter water verhit en in de stoomfase door de planten gehaald. De eerste tien liter die klaar is geeft een therapeutisch waardevol hydrolaat. ‘Maar dat wil niet zeggen dat het resterende deel van het hydrolaat niet waardevol is. Dit kan je bijvoorbeeld goed voor cosmetische doeleinden gebruiken of toevoegen aan voet- en ligbaden.’
Lees het gehele artikel vanaf pagina 22 in het VNIG 5/23.
Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.
Bronvermelding:
1. Watersloot V. (2022). Hydrolaten – therapeutische, cosmetische, culinaire gids. Zele: CB. ISBN 9789090295428