Hydrotherapie al prikkeltherapie

24 Jun, 2019

Door Irma van Dort

Iedereen kent het heilzame effect van water. Een warme douche bij stijve spieren, stomen bij verkoudheid of een koud verband bij een verzwikking, het zijn veelgebruikte vormen van hydrotherapie om verlichting van klachten te geven. Hydrotherapie kan dienen als een prikkeltherapie, waarbij de prikkels zowel door warm of koud water of een afwisseling van beide gegeven kunnen worden. Wanneer is welke prikkel geïndiceerd? We nemen een kijkje in de praktijk.

Vincent Priessnitz gaf in de late 18e eeuw de hydrotherapie een gefundeerde basis. Hij behandelde vele mensen met natte omslagen, baden en begietingen. Halverwege de 19e eeuw is die kennis verder uitgewerkt door Sebastian Kneipp. Hij leed aan tbc en kon zijn ziekte genezen met koude baden in de Donau. Op basis van deze ervaring werkte hij de watertherapie verder uit. Door de resultaten die hij ermee boekte, raakte de hydrotherapie meer ingeburgerd en geaccepteerd als geneeskunst en werden er Kneipp-kuuroorden opgericht. Net als Priessnitz was ook zijn visie dat om genezing te bereiken en te behouden een streng veranderde levenshouding erg belangrijk was als aanvulling op de watertoepassingen.

De huid is een groot orgaan, rijkelijk voorzien van zenuwen en bloedvaten. Door hydrotherapie worden de bloedvaten in de huid gestimuleerd, met als gevolg een verhoogde bloedverplaatsing, eerst in de huid zelf en secundair in het gehele lichaam. De verbeterde circulatie zorgt voor meer aanvoer van zuurstof en meer afvoer van afvalstoffen. Vandaar dat hydrotherapie een weldadig effect op de gehele mens heeft, zowel fysiek als mentaal.

In de hydrotherapie worden verschillende vormen toegepast, zoals afwassingen, begietingen, wikkels, pakkingen, kompressen of baden. Bij pakkingen kan er gebruikgemaakt worden van een genezende tussenstof, zoals leem voor het uittrekken van huidontstekingen, kwark bij ulcus cruris, kool bij borstontsteking tijdens de lactatie, warm lijnzaad of mosterdzaad bij sinusitis. In het geval van een kompres wordt de wikkel in een tinctuur, verdunde etherische olie of thee gedoopt, wat een extra genezende prikkel geeft. Voorbeelden zijn een tijmwikkel bij longklachten of een buikwikkel met calendulatinctuur bij buikklachten.

Meer informatie: www.ouroboros-natuurlijk.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 22 in het VNIG 4/19.

Wilt u het hele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Bronvermelding:
Cecile R.L., Frans J. Meijman, Peter Vonk (red.) Water! als medicijn. 2007. ISBN: 9789085710790
Kuppe K.O. Kneippkuur in de praktijk. ISBN: 9789060844748
Rauch E. Genezing van verkoudheid en infectieziektes. 1978. ISBN: 9789060302224

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter