Meer veerkracht met vitale voeding
20 Apr, 2021
Door Els Smits
De materialistisch-reductionistische voedingsleer kijkt vooral naar de aan- of afwezigheid van gezond- of ziekmakende stoffen in voedingsproducten. De mate van vitaliteit van voeding wordt niet of nauwelijks meegenomen in de wetenschappelijke beoordeling van voedingskwaliteit. Petra Essink en Paul Doesburg gingen in hun boek ‘Barstensvol leven – Een pleidooi voor vitale voeding’1 op zoek naar de betekenis van vitaliteit en hoe aan te tonen dat dat een factor van belang is. In een boeiend gesprek vertelt Petra er meer over.
Petra Essink studeerde Humane voeding in Wageningen. Tegen het eind van haar studie koos ze binnen haar vrije keuzeruimte voor het vak fenomenologie bij de vakgroep biologische landbouw. Deel van dat vak was buiten een plantje uitkiezen en dat twee weken lang steeds weer opnieuw tekenen. ‘Dus kijken, kijken, kijken. Wat zie je, is er verandering?’ Het betekende een totale ommekeer voor Petra. Ze realiseerde zich dat alles wat ze tot dan toe geleerd had over de inhoudsstoffen van voeding niet de essentie, maar bijzaak was. ‘De stofjes zijn het resultaat van een plantenleven, daar hoort een hele biografie bij. Ergens is in die plant afgedrukt, onzichtbaar, wat de weersomstandigheden waren, waar die gegroeid is, in welk landschap, hoe die verzorgd is. Bij dieren komt daar nog een gevoelsleven bij. Dat is geïmpregneerd in zo’n plant of dier en dat eet je óók op. Dat gaat veel verder dan alleen die stofjes.’ Het bracht haar op een nieuwe weg. ‘Ik ben onder andere alles gaan lezen wat Rudolf Steiner over voeding schrijft. Bijvoorbeeld hoe een plant groeit, zegt iets over het karakter van die plant. Daaruit kan je mogelijk afleiden wat de werking van die plant voor mensen zou kunnen zijn. Als je alleen maar aan de stofjes denkt, leer je niet kijken naar die plant. Ik wil liever andersom kijken. Wat voor plant is dit? Hoe vormt hij zijn bladeren? Uiteindelijk eindig je bij het stofje en zie je dat het klopt, het stofje doet ook dat. Maar een stofje doet het nooit alleen. Prei bijvoorbeeld is een hele bijzondere plant, die, totaal anders dan alle andere planten, met zijn bladeren een stengel vormt en dus heel veel stengelkwaliteit heeft. De stengel gaat over transport en verbinding. Prei bevat ook veel kalium en weinig natrium, en heeft daarmee een vochtafdrijvende werking. Ook is het goed bij bloedarmoede omdat het ijzer en vitamine C bevat. Daarin zie je dat transport van vocht terug, in de urinevorming en de bloedbaan.’
Meer informatie: www.barstensvolleven.nl, www.petraessink.nl
Lees het gehele artikel vanaf pagina 16 in het VNIG 3/21.
Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.
Bronvermelding:
1. Essink P, Doesburg P. Barstenvol leven – Een pleidooi voor vitale voeding. Tweede druk, 2019. Zeist: Christofoor. ISBN: 9789060388082.
2. www.iph.nl/kennisbank/optreden-machteld-huber-in-uitzending-zembla.
3. Alfvén T, Braun-Fahrländer C, Brunekreef B, von Mutius E, Riedler J, Scheynius A, van Hage M...Pershagen G. Allergic diseases and atopic sensitization in children related to farming and anthroposophic lifestyle--the PARSIFAL study. Allergy, 2006 Apr;61(4):414-21. doi: 10.1111/j.1398-9995.2005.00939.x.
4. Kummeling I, Thijs C, Huber M, van de Vijver LPL, Snijders BEP, Penders J, Stelma F. Dagnelie PC. Consumption of organic foods and risk of atopic disease during the first 2 years of life in the Netherlands. Br J Nutr. 2008 Mar;99(3):598-605. doi: 10.1017/S0007114507815844. Epub 2007 Aug 29.
5. Olsson ME, Staffan Andersson C, Oredsson S, Berglund RH, Gustavsson KE. Antioxidant Levels and Inhibition of Cancer Cell Proliferation in Vitro by Extracts from Organically and Conventionally Cultivated Strawberries. J Agric Food Chem. 2006 Feb 22;54(4):1248-55. doi: 10.1021/jf0524776.
6. Verhelst G. De meerwaarde van biologische voeding in holistisch perspectief. OrthoFyto 2017-6, 24-29.