Nekklachten benaderd vanuit de YIN-therapie

22 Aug, 2024

Door Rixt Wolters en Tealinda Hoogeboom

Jaarlijks zien huisartsen in de praktijk ongeveer een half miljoen Nederlanders met nek- en schouderklachten. Samen met de lage rug komen er in deze regio het vaakst musculoskeletale klachten voor en uit onderzoek blijkt dat 50 tot 85 procent van de mensen met nekpijn in de daaropvolgende vijf jaar opnieuw of nog steeds last hebben van deze klachten.1 De holistische benadering van de YIN-therapie, waarbij YIN staat voor Your Inner Nature, nodigt uit om de focus te leggen op de onderliggende oorzaak of oorzaken en niet alleen de specifieke lichamelijke klacht te behandelen.

Het gebied van de nek is een complex en kwetsbaar deel van de wervelkolom. Elke wervel heeft zijn specifieke bouw, beweeglijkheid en daarmee ook zijn specifieke functie. Daarnaast is de nek een cruciaal punt in de verbinding tussen het hoofd en de rest van het lichaam. Het lichaam functioneert op basis van onbewuste gewoonten; het hoofd wil begrijpen en erboven uitstijgen.

In de praktijk voor YIN-therapie komt Esther (45 jaar). Zij is al langer bekend met nekpijn die uitstraalt richting de schouders. Ze ervaart een verhoogde spierspanning in de nek en een bewegingsbeperking in het draaien naar links. Ze heeft al pijnstilling, een injectie en andere reguliere therapievormen geprobeerd welke kortdurend voor verlichting zorgden, maar de klachten blijven terugkomen. Ze is erg moe en slaapt al jaren slecht. Als Esther voor de eerste keer in de praktijk komt, valt op dat haar schouders licht afhangen en haar bewegingen wat schokkerig zijn. Ze is klein van stuk en heeft een wat gedrongen postuur. Ze past qua lichaamshouding en bouw in de masochistische karakterstructuur die beschreven is door Alexander Lowen.2 Hij beschrijft hoe vroegere pijnlijke situaties zich verankeren in het bindweefsel, waardoor karakteristieke lichaamshoudingen ontstaan. Wat vooral opvalt is dat haar stem niet past bij haar krachtige lichaam. Deze is zwak en jammerend. De vader van Esther was militair en autoritair, haar moeder liefdevol en overbezorgd maar niet opgewassen tegen haar man. Ze hield Esther kort om de vrede in huis te bewaren. Dit maakte dat er voor Esther geen ruimte was om zichzelf te kunnen zijn. Ze leerde alles te verdragen en het anderen naar de zin te maken. Dit patroon is nu nog steeds bij Esther zichtbaar door de energie die vastzit in het derde en vijfde chakra. Ze weet niet wat ze écht wil, voelt zich klem zitten en heeft moeite om haar gevoelens onder woorden te brengen.

Meer informatie: www.yinassociation.org

Lees het gehele artikel vanaf pagina 10 in het VNIG 5/24.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. (z.d.). Nekpijn, richtlijn: A.3 Prognose en beloop. Geraadpleegd op 17 juli 2024, van www.kngf.nl/kennisplatform/richtlijnen/nekpijn/algemene-informatie/prognose-en-beloop
2. Judith, A. (2018). Handboek chakrapsychologie, zelfverwerkelijking in zeven stappen. Gottmer Uitgevers Groep.
3. Hay, L. L. (2017). Je kunt je leven helen. Uitgeverij AnkhHermes.
4. Dethlefsen, T., & Dahlke, R. (2015). De zin van ziek zijn: Signalen en betekenis van ziekten. Uitgeverij AnkhHermes.
5. Esch van, R., & Zoutewelle, D. (2014). Psycho-Neuro-Endocrino-Immunologie. Basis. Bewust Gezond Groep.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter