Van pijn naar fijn
25 Apr, 2019
Door Hellen Nagel en Marijke Brouwers
Vulvodynie is een aandoening waarbij sprake is van chronische pijn aan de vulva. Het kan beginnen als oppervlakkige dyspareunie (pijn bij het vrijen) met als gevolg postcoïtale vulvaire branderigheid door gemeenschap zonder voldoende seksuele opwinding en/of een gespannen bekkenbodem. Ook kan een pijnlijke aandoening (zoals bijvoorbeeld vaginale schimmel) en/of al bestaande primaire bekkenbodemoveractiviteit aan de klachten voorafgaan. Blijft de vrouw doorgaan met pijnlijke gemeenschap, dan kunnen de klachten verergeren en bestaat de mogelijkheid dat vulvaire branderigheid continu aanwezig blijft. Gelukkig heeft deze uitdagende klacht met een meersporige bio-psychosociale behandeling wel degelijk kans op slagen. Gynaecoloog en seksuoloog Hellen Nagel en psychodynamisch therapeut Marijke Brouwers illustreren dit aan de hand van een casus.
Dat lichaam en geest samenwerken is bekend. Toch worden lichamelijke klachten vaak alleen medisch belicht en aangepakt. Zo ook bij bekkenklachten en seksuele problemen. Jammer, want juist een holistische behandeling kan verbetering bespoedigen en biedt helderheid over de oorzaak van de klachten, zodat deze goed behandeld kunnen worden. Door samen te werken, kunnen we breed kijken naar de hulpvraag van de cliënt, zowel de mogelijke lichamelijke als emotionele oorzaken van het probleem onderzoeken en de cliënt helpen in het ontspannen van dit voor veel vrouwen kwetsbare gebied. Cliënten voelen zich erg geholpen bij deze benadering. Was het bekkengebied bij veel vrouwen eerder gesloten en verkrampt, wordt deze voor hen gevoelige streek naarmate de behandeling vordert steeds meer ontspannen.
Zo ook bij Lotte, 28 jaar, hoogopgeleid en samenwonend met haar partner Ben. Samen bezoeken zij de praktijk van Hellen met de hulpvraag: ‘Help mij de fysieke pijn van vulvodynie te verminderen’. Vulvodynie uit zich in chronische pijn die vaak als vulvaire branderigheid voelt. Het gevolg voor Lotte is pijn bij het vrijen, fietsen en als ze strakke kleding draagt. De diagnose luidt: primaire bekkenbodemoveractiviteit met als gevolg dyspareunie (pijn bij het vrijen) en gegeneraliseerde vulvodynie (chronische pijn aan de vulva).
Meer informatie:
www.hellennagel.nl
www.intoflow.nl
Lees het gehele artikel vanaf pagina 22 in VNIG 3/19.
Wilt u het hele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50
Bronvermelding:
www.seksueledisfuncties.nl
seksueelwelzijn.nl