Waarom natuurgeneeskunde juist nu zo belangrijk is
27 Jun, 2023
Door Nienke van der Heide
Zaterdagochtend. De krant ligt op de mat. Niets zo heerlijk als met een kopje thee op de bank verdwijnen in de verhalen van medemensen, aan de andere kant van de wereld of vlakbij. Verhalen die voeden, hoop geven en het leven verrijken. Maar de laatste tijd geniet ik er steeds minder van. Oorlog, natuurrampen, politieke incompetentie; ze zijn van alle tijden, maar nu volgen deze verhalen elkaar in wel heel rap tempo op. Er blijft steeds minder ruimte over voor de verhalen over medemenselijkheid, samenwerking, respect voor elkaar, zorg voor de natuur.
Ook vandaag hoor ik mezelf tegen mijn man verzuchten: ‘Het gaat niet goed in de wereld!’ Een artikel over de patstelling rondom de stikstofcrisis wordt gevolgd door een stuk over de schrikbarende droogte in Europa, waarna nog wat berichten volgen over de corruptie rondom de bouw van de flats in Zuid-Turkije die tijdens de aardbeving instortten, de voortslepende oorlog in Oekraïne, de ontbossing van de Amazone en de wereldwijde verspreiding van nepnieuws. Hoe kan dit ooit nog goedkomen?
Ik leg de krant opzij en pak het boek De Heilige Natuur1 dat op tafel ligt. Uit de ondertitel spreekt het sprankje hoop waar ik nu zo’n behoefte aan heb: hoe we de relatie met onze natuurlijke omgeving kunnen herstellen. De schrijfster is Karen Armstrong, een voormalig non uit Engeland, die veel boeken op haar naam heeft staan. Op haar achttiende trad zij in in de Gemeenschap van het Heilige Kind Jezus, maar zeven jaar later verliet zij deze orde omdat ze de leefwereld te beperkend vond. Het boek dat ze over deze periode schreef, Through the Narrow Gate (1982), werd haar door veel katholieken niet in dank afgenomen. Armstrong ontwikkelde zich tot een erudiet schrijfster die de wereldreligies in detail bestudeerde en er een vernieuwende blik op geeft. In haar werk benadrukt ze dat in alle religieuze tradities ruimte is voor fundamentalisme én mystiek, voor geweld én compassie. In haar laatste boek, dat vorig jaar uitkwam, gaat Armstrong in op de problemen die nu door het snel veranderende klimaat ontstaan. Overal ter wereld verliezen mensen hun manier van bestaan, door overstromingen en watertekorten, misoogsten en bosbranden. Ook degenen die dit nog niet aan den lijve meemaken, ervaren steeds vaker een gevoel van vervreemding, verlies en dreiging. Om moedeloos van te worden.
Lees het gehele artikel vanaf pagina 10 in het VNIG 4/23.
Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.
Bronvermelding:
1. Armstrong, K. (2022). De heilige natuur: het herstel van de relatie met onze natuurlijke omgeving. Amsterdam: Querido.