Weer vertrouwen krijgen in een ziek lichaam

16 Dec, 2024

Door Floor van Orsouw

Vertrouwen hebben in een lichaam dat ziek is kan een hele uitdaging zijn. Hoe kun je naar iets luisteren dat voortdurend pijn doet? Activiteiten die eerst plezier gaven, geven nu ongemak en pijn. Daarnaast worden klachten soms met argwaan aangehoord door anderen. Het vraagt veel van mensen met pijn om voor zichzelf op te komen in de behandelkamer.
Wat komen mensen met een chronische ziekte tegen en hoe kunnen zij vertrouwen vinden? Een aantal schrijvers en onderzoekers met een chronische ziekte schrijven over deze zoektocht; in dit artikel worden overeenkomstige bevindingen en aanbevelingen beschreven.

Jameisha Prescod kon vergaan van de pijn zonder dat de passagier naast haar in de trein ook maar iets merkte. Het duurde een tijd voordat ze haar eigen klachten serieus nam. De eerste arts die zij bezocht gaf aan dat ze niet ziek was maar depressief. Hoewel het klopte dat ze een depressie had, was dat niet het hele verhaal. Later werd ze gediagnostiseerd met systemische lupus erythematosus, een auto-immuunziekte met mogelijke ontstekingen in alle weefsels en organen.

Niet geloofd worden
Veel mensen met chronische pijn hebben de ervaring dat ze niet serieus worden genomen door behandelaars en hun omgeving; hun pijn wordt niet geloofd. Dit is ook de persoonlijke ervaring van Jameisha Prescod, die zij beschrijft in haar essay Believing your pain as radical self-care.1
Bij ziekte werkt je lichaam tegen, het is moeilijk te vertrouwen in je lichaam als het pijn en ongemak geeft en voorkomt dat je dingen doet waar je veel plezier uit put; al helemaal als je chronische pijn ervaart die niet geloofd wordt door artsen en je omgeving. Hoe kun je geloven in jezelf als de pijn niet op objectieve wijze vastgesteld kan worden? Het verschil tussen de klachten die iemand zelf ervaart en het onbegrip van behandelaars en de buitenwereld, zien we bijvoorbeeld bij aandoeningen als longcovid en ME/CVS.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 16 in het VNIG 1/25.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Woolf, V., Lorde, A., & et al. (2021). On being ill. Uitgeverij HetMoet.
2. Bernard, T. (2022). De kunst van het ziek zijn: Inspiratie uit het boeddhisme voor (chronisch) zieken en hun naasten. Uitgeverij Maitreya.
3. Wiebes, H. (2024). Nooit meer hetzelfde leven door een ziekte (en wat dan). Humanistisch Verbond. Geraadpleegd op 26 november 2024, van: www.humanistischverbond.nl/geestelijke-verzorging/nooit-meer-hetzelfde-leven-door-een-ziekte-en-wat-dan
4. Gleeson, S. (2022). Hemellichamen: Spiegelingen uit het leven. Uitgeverij HetMoet.
5. Lorde, A. (1985). Het kankerdagboek. Feministische Uitgeverij Sara.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter