Acupunctuur voor hoge bloeddruk

11 May, 2015

Mensen met een hoge bloeddruk zouden naar acupunctuur kunnen kijken voor extra behandelopties. Uit een recente meta-analyse blijkt acupunctuur de bloedruk extra te verlagen bij mensen die bloeddrukverlagende medicatie gebruiken.

De meta-analyse, uitgevoerd door Li et al. (2014) en gepubliceerd in het tijdschrift Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vergelijkt de effecten van acupunctuur met sham (nep)-acupunctuur voor essentiële hypertensie. Sham acupunctuur betekent dat in plaats van het prikken van naalden op bestaande acupunctuurpunten, beoefenaars naalden op niet-acupunctuur punten prikken of technieken gebruiken waarbij niet werkelijk wordt doorgeprikt. Onderzoekers analyseerden vier gerandomiseerde gecontroleerde studies. Aan deze studies deden in totaal 386 deelnemers mee met essentiële hypertensie.

Uit deze analyse waarbij acupunctuur gedurende zes tot tien weken, twee tot drie keer per week, werd gegeven aan patiënten die reeds antihypertensiva gebruikten, blijkt dat het een doeltreffend middel is voor verlaging van zowel de diastolische als de systolische bloeddruk. Bij de patiënten werd een gemiddelde daling van -8.58 mmHg van de systolische bloeddruk, en -4.54 mmHg van de diastolische bloeddruk gemeten. Acupunctuur verlaagde de bloeddruk niet bij mensen die geen medicijnen gebruikten.

De onderzoekers bevelen bij toekomstige acupunctuurstudies bij essentiële hypertensie aan om de duur en frequentie van de behandeling te verhogen. Zo ontstaat een duidelijker beeld van de mogelijkheden van acupunctuur bij een hoge bloeddruk, juist voor mensen die nog geen medicijnen gebruiken (Li et al., 2014).

Het hele artikel is hier te lezen. 

Bron:
Li, D.-Z., Zhou, Y., Yang, Y.-N., Ma, Y.-T., Li, X.-M., Yu, J., … Lao, L. (2014). Acupuncture for essential hypertension: a meta-analysis of randomized sham-controlled clinical trials. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : eCAM, 2014, 279478. doi:10.1155/2014/279478

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter