Column homeopathie: De gifbeker van Socrates

13 Feb, 2013

Door: Alex Leupen en Mirjam van Zweeden

De gevlekte scheerling is de plant die het gif leverde voor de gifbeker van Socrates. Deze plant komt uit de familie van de schermbloemigen, de Apiaceae (oude naam: Umbelliferae); een belangrijkegroep middelen in de homeopathie. Andere planten uit deze familie zijn bijvoorbeeld de bereklauw, het fluitekruid en peterselie. Bekende homeopathische middelen uit deze plantenfamilie zijn naast Conium maculatum (gevlekte scheerling): Cicuta (waterscheerling) en Aethusa (hondspeterselie).

Een nieuwe ontwikkeling in de homeopathie van met name de laatste 15 jaar is het zoeken naar een passend middel door vanuit groepsthema’s te denken. Groepen vind je bijvoorbeeld in de stadia en series van het Periodiek Systeem, de plantenfamilies, de dierengroepen (slangen, vogels, zoogdieren etc.) en de nosoden.

‘…het verteren van onderdrukte emoties die ‘zwaar op de maag liggen’.’

De middelen uit de plantenfamilie der schermbloemigen passen bij mensen die nogal rationeel zijn ingesteld en proberen de werkelijkheid te begrijpen vanuit hun verstand.

Socrates, een Griekse filosoof (circa 470 v. Chr. – 399 v. Chr.) is een voorbeeld van zo iemand. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de westerse filosofie. Uit de dialogen van zijn leerling Plato komt het beeld naar voren van iemand die vanuit de ratio blijft doorvragen, niet alleen om antwoorden te krijgen, maar ook om het fundamenteel inzicht in de problematiek aan te moedigen. De machthebbers zagen hem hierdoor als bedreigend voor de bestaande orde. Rond zijn 70ste jaar werd hij zelfs tot de dood veroordeeld. Socrates koos zelf voor het drinken van een beker met een langzaam werkend gif, zodat hij zo lang mogelijk bewust kon blijven van wat er met hem gebeurde. Plato beschrijft in zijn geschrift de Phaedo hoe de dood van zijn leermeester zich voltrekt. Hij vertelt dat Socrates zonder aarzeling de gifbeker leegdrinkt waarbij zijn vrienden ongegeneerd beginnen te huilen. Socrates roept ze op zich te vermannen. Dat doen ze, maar dan voelt Socrates al van onderaf de gevoelloosheid in zijn benen kruipen, die dan snel omhoog trekt. Na een laatste stuiptrekking overlijdt hij.

In de groepsanalyse van de familie van de schermbloemigen komt naar voren dat de middelen passen bij mensen die rationeel zijn ingesteld, wat ook nogal eens betekent dat emoties worden onderdrukt of genegeerd. Een extreme vorm hiervan is het celibaat bij monniken en nonnen. Hierbij worden ook seksuele gevoelens onderdrukt. Fysieke symptomen zijn: een ontregeling van het zenuwstelsel zoals epilepsie, duizeligheid, concentratie- en leerproblemen. Daarbij zie je klachten van de spijsvertering. Vandaar dat in de familie ook veel keukenkruiden voorkomen, zoals anijs, dille, koriander, komijn en venkel. Deze kruiden helpen het voedsel te verteren. In de werking van het homeopathisch middel zie je dit terug omdat ze helpen met het verteren van onderdrukte emoties die ‘zwaar op de maag liggen’.

Een casus uit de praktijk: een 33-jarige vrouw wordt door haar vriend onverwacht uit het huis gezet waarin ze tot dan toe samenwoonden. Hierbij gebruikt hij agressieve en intimiderende taal. Ze raakt uitgeput, misselijk en heeft veel last van overgeven. Ik ken haar als een sterke en rationele vrouw die in het dagelijks leven werkt in de ICT, maar in deze periode kan ze niet werken. Ze ligt bijna de hele dag op bed en vermagert sterk. Het middel dat bij dit beeld past, is Aethusa cynapium, gemaakt uit de hondspeterselie. Aethusa 200K elke maand heeft haar enorm geholpen, zowel qua energie als qua misselijkheid en braken.

Meer informatie:
www.krokuscreatie.nl
www.homeopathie-utrecht.nl

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter