De link tussen darmen, emoties en onze huid

07 Feb, 2012

Door: Ellen Vunderink

Behandeling van de slijmvliezen als rode draad door ons lichaam.

Dat emoties een rol spelen bij verstoringen in het functioneren van huid en darmen, is zowel in de reguliere als in de natuurlijke zorg bekend. Ik herinner me dat ik ongeveer achttien jaar geleden met mijn baby bij het consultatiebureau zat. De behandelend arts keek naar het eczeem dat mijn zoon van top tot teen bedekte en merkte op dat hij dan ook wel gevoelige bronchiën en een gevoelige spijsvertering zou hebben. En, zo voegde ze toe, het zou een emotioneel gevoelig kind worden.

Zij twijfelde niet aan de verbanden tussen die verschillende gebieden in het lichaam. Ook huisartsen en specialisten gaan er in het algemeen vanuit dat klachten op het gebied van slijmvliezen aan elkaar gerelateerd zijn. Dat die mening wordt gedeeld, bleek uit de grote belangstelling voor de nascholingsdag op zaterdag 19 november in Kasteel Brasschaat, waar vier sprekers ingingen op de grensgebieden van ons lichaam.

Dr. Hans Pekelharing opende de dag. Hij heeft een praktijk in algemene en biologische geneeskunde. De rode draad in zijn verhaal was dat elk systeem grenzen nodig heeft om zich af te schermen van andere systemen. Hij gaf aan hoe belangrijk het is dat de behandelaar de fysieke grenzen van patiënten respecteert en hen bewustmaakt hun eigen grenzen te beschermen. In dat verband vroeg hij ook aandacht voor vaccinatie van kinderen, dat moet met terughoudendheid gebeuren om hun integriteit ongemoeid te laten. Het is zijn visie dat het immuunsysteem geen verdedigingssysteem is, maar een systeem dat communiceert met bacteriën die erg belangrijk zijn voor het lichaam. Alles dat onze grenzen vervaagt, besloot hij, is niet in het belang van ons welzijn.

Huidtherapeut Marcelline Goyen was de volgende spreker. Een huidtherapeut is een regulier opgeleide paramedisch therapeut. Zij heeft onder haar patiënten enquêtes gehouden, via internet, waaruit zij diverse zaken afleidt. Zo is haar indruk dat acné-patiënten vaak een gesloten karakter hebben en veronderstelt zij een verband tussen acné en het gebruik van koemelk. Bovendien blijkt uit onderzoeken van feces dat patiënten met acné ook een verstoorde darmflora hebben. Van de dertien acné-patiënten van wie de feces is onderzocht, bleek bij 61% een verhoogde aanwezigheid van Candida albicans. Haar ervaring leert dat anders omgaan met stress en verandering van voedingspatronen grote invloed heeft op acné-klachten en de noodzaak van medicatiegebruik kan voorkomen.

Dr Barbara Havenith en drs. Ralf Abels sloten de dag af met een college over de link tussen vaginale microbiota en intestinale gezondheid. Barbara Havenith heeft een onconventionele werkwijze. Niet alleen om het feit dat zij haar gynaecologische behandelingen aanvult met complementaire behandelwijzen, maar ook omdat zij de toehoorders vroeg zich de binnenkant van de baarmoeder voor te stellen als een boterham met pindakaas. De vrouw is voor het immuunsysteem een enorme uitdaging door de open verbinding tussen vagina en buikvlies. Zij adviseert om bij gynaecologische klachten altijd verder te kijken dan het verhaal dat de cliënt zelf in eerste instantie vertelt. Haar ervaring is dat één op de drie vrouwen met gynaecologische klachten slachtoffer is van seksueel misbruik, waardoor de tonus van de bekkenbodemspieren constant te hoog is en de doorbloeding slecht. Ralf Abels benadrukte het belang om de exacte afwijkingen in de flora van de slijmvliezen te weten om die middelen te kunnen kiezen die het beste aansluiten op de behoeften van de patiënt.

Meer informatie: 
Mercelline Goyen, www.huidtherapie.com
Drs. Ralf Abels, www.rp-vitamino.com

Laat een reactie achter