MBK: De nieren

21 Oct, 2014

Door: Els Smits

Filteren, zuiveren, loslaten of opnieuw integreren

De nieren, die twee boonvormige orgaantjes aan weerszijden van de wervelkolom achter de buikholte, mogen klein zijn maar ze zijn van levensbelang. Zonder nieren zouden we onszelf al snel vergiftigen met de afvalstoffen die vrijkomen bij het metabolisme. De wezenlijke functie van de nieren is het regelen van de samenstelling en van de druk van het bloed. Daarvoor beschikken ze over een groot aantal nefronen, die filteren, controleren, terugnemen, weer extra uitscheiden, net zolang tot bloedsamenstelling en -druk optimaal zijn.

Een nier is van buiten naar binnen opgebouwd uit nierschors, niermerg en nierbekken. Aan de holle zijde van de nier bevindt zich de nierpoort, waar de nierslagader, de nierader, zenuwen en lymfevaten doorheen lopen. Aan de onderzijde van de nierpoort loopt de urineleider, die de in de nier gevormde urine afvoert naar de blaas. De nieren ontvangen  zuurstofrijk bloed via de nierslagader. Maar liefst twintig procent van het bloed dat uit de linkerkamer in de aorta terecht komt gaat rechtstreeks naar de nieren. Via de nierader, die al snel uitmondt in de onderste holle ader, verlaat zuurstofarm bloed de nier.

 

Lees het gehele artikel vanaf pagina 24 in het VNGK 6/14.   Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50. Bronvermelding: - Merck Manual – Medisch Handboek. 2005 - Wat onze organen ons te vertellen hebben, O. Koob. 2007 - De zin van ziekzijn, Th. Dethlefsen en R. Dahlke. 2003

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter