Traditionele kruidengeneesmiddelen en andere zelfzorgmiddel

16 Feb, 2015

Door: Huub Koning

Het gebruik van kruiden kennen we al zo lang als er geneeskunde wordt toegepast. Met de hedendaagse wetgeving is het echter lastig om claims aan kruiden te verbinden, waardoor de gebruiker vaak niet meer weet waarvoor een middel inzetbaar is. Gelukkig is er tegenwoordig de mogelijkheid om kruiden die al vele jaren gebruikt worden te registeren als traditioneel kruidengeneesmiddel. Met zo’n registratie is de kwaliteit gewaarborgd en weet de consument bij welke klachten hij het middel kan gebruiken. In dit artikel een overzicht van de status van kruidenmiddelen en andere zelfzorgmiddelen die therapeuten aan hun cliënten kunnen adviseren.

Voor de consument is het tegenwoordig niet eenvoudig een keuze te maken uit de beschikbare zelfzorgmiddelen. Teksten op verpakkingen variëren van enkel de vermelding van de naam van de werkzame stof tot gezondheidsclaims (‘ondersteunt een gezonde spijsvertering’) of medische claims (‘verhelpt maagpijn’). Binnen de zelfzorgmiddelen is een onderscheid te maken in geneesmiddelen, voedingssupplementen en medische hulpmiddelen. Voedingssupplementen mogen gezondheidsclaims voeren, als ze wetenschappelijk onderbouwd zijn. De Database Claimsverordening (wetgeving) en de Indicatieve lijst gezondheidsaanprijzingen (zelfregulering) geven aan wat wel en niet wordt toegestaan als tekst op de verpakking. Zo moet het woord ‘voedingssupplement’ op het etiket vermeld staan en zijn medische claims op voedingssupplementen niet toegestaan.

 

Meer informatie: www.cbg-meb.nl en www.koagkag.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 61 in het VNGK 2/15. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter