Nieuw handboek complementaire behandelwijzen

21 Dec, 2016

Door: Anna Myrte Korteweg

Medisch socioloog Corwin Aakster (77) en klinisch epidemioloog en natuurgeneeskundige Fleur Kortekaas (48) hebben de afgelopen jaren intensief samengewerkt. In minder dan twee jaar tijd verscheen van hun hand een serie van twaalf boekjes over de verschillende soorten natuurgeneeswijzen in Nederland, met thema’s uiteenlopend van antroposofische tot ayurvedische geneeskunde en van voedingstherapie tot manuele behandelwijzen. Dit najaar verschijnt het overzichtswerk ‘Geneeswijzen in Nederland. Handboek complementaire behandelwijzen voor professionals’. Het is een uitgebreid herziene versie van de klassieker, ‘Geneeswijzen in Nederland – compendium van alternatieve geneeswijzen’ dat veertig jaar geleden voor het eerst verscheen. Ik zoek de schrijvers op voor een gesprek over de totstandkoming van dit vernieuwde handboek en de actuele ontwikkelingen binnen de complementaire zorg in Nederland.

Als ik aan tafel aanschuif, zijn Fleur en Corwin nog druk in gesprek over het handboek dat in december zal verschijnen. Er moeten nog wat hoofdstukken worden geschreven en bijgewerkt, maar daar lijken de schrijvers zich niet druk over te maken. Er moeten nog wat hoofdstukken worden geschreven en bijgewerkt, maar daar lijken de schrijvers zich niet druk over te maken. Fleur: ‘We weten wat we willen schrijven, dus dat komt wel goed.’ Ze putten ook uit de teksten van de twaalf boekjes, waarin al veel nuttige informatie is verzameld. De boekjesserie is geschreven voor de consument. In eenvoudige taal wordt de herkomst en het gebruik van alternatieve geneeswijzen uitgelegd. In het dertiende boek, het grote handboek, wordt dieper op de achtergronden ingegaan. Dit boek is bedoeld als naslagwerk voor medische professionals, zowel complementair als regulier. Het boek is met 480 bladzijden compacter dan de eerdere edities van 700 bladzijden.

Meer informatie: www.fleurkortekaashealth.nl en www.ankhermes.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 10 in het VNGK 6/16. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

schrijft artikelen en boeken over gezondheid in de breedste zin van het woord. Zij is afgestudeerd als cultureel antropoloog/ niet-westers socioloog aan de UVA. Ook volgde zij de basis- en vervolgopleiding tot mindfulness trainer bij het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. Verder heeft zij veel verschillende (trainers)opleidingen en trainingen gevolgd, van structurele droomuitleg tot hypnobirthing. Last but not least is zij ervaringsdeskundige in het ouderschap. Zij heeft vier kinderen tussen de 4 en 18 jaar en is stiefmoeder van de drie kinderen van haar man. Tijdens haar derde zwangerschap schreef zij het boek Vrije Geboorte.

Laat een reactie achter