Bloedsuikerspiegel reageert per persoon anders op dezelfde voeding
04 Feb, 2016
Door: Fleur Kortekaas
Een aanhoudende verhoogde bloedsuikerspiegel leidt in 70% van de gevallen tot diabetes mellitus type-2. Het geeft ook risico’s op het metabool syndroom. Bij dit syndroom is de suikerstofwisseling verstoord, de bloeddruk verhoogd, bloedvetten verstoord door leververvetting en is er sprake van overgewicht.
Deze toestand wordt ook wel prediabetes of insulineresistentie genoemd. Volgens de cijfers van de Internationale Diabetes Federatie (IDF) lijden in 2016 318 miljoen mensen aan prediabetes.
Wereldwijd is het daarom zeer belangrijk de wijze waarop ons eten onze bloedsuikerspiegels beïnvloedt te bepalen. Welke glycemische lading heeft ons eten en wat is de glycemische respons van mensen op voeding?
Het onderzoek van Zeevi et al. (2015) naar deze glycemische lading van voeding bracht een verrassing aan het licht: het eten van dezelfde voedingsmiddelen gaf bij ieder persoon weer andere effecten op de bloedsuikerspiegel. Sommige deelnemers lieten een behoorlijke stijging van hun bloedsuikerspiegel zien na het eten van banaan maar gek genoeg niet na het eten van koek. Terwijl anderen juist een behoorlijke stijging van hun bloedsuikerspiegel lieten zien na het eten van koek en niet na het eten van banaan.
Daarnaast is er ook een verschil gevonden bij bloedsuikermetingen binnen dezelfde personen na het eten van dezelfde voedingsmiddelen. Beweging en de hoeveelheid slaap bleken de respons op voeding binnen dezelfde personen te beïnvloeden. Daarnaast bepaalde de samenstelling van de darmflora de glycemische respons.
De onderzoekers adviseren op basis van deze onderzoeksresultaten een individueel voedingsadvies voor het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel.
Het complete artikel is hier te lezen.
Bron:
Zeevi D, Korem T, Zmora N, Israeli D, Rothschild D, Weinberger A, et al. Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses. Cell [Internet]. Elsevier; 2015 Nov 19 [cited 2015 Nov 19];163(5):1079–94. Available from: http://www.cell.com/article/S0092867415014816/fulltext