Een gezonde huid van binnenuit

25 Jun, 2018

Door: Luise-Anna Kroon

Een gezonde huid en gezonde darmen gaan hand in hand, volgens huidtherapeut Marcelline Goyen. Een (chronische) huidaandoening is voor Marcelline dan ook vaak het signaal dat er sprake is van een verstoring in de darmen. Ze behandelt daarom niet alleen de buiten- maar ook de binnenkant van het lichaam.

Onderzoek naar de relatie tussen onze darmen en huid, is niet nieuw. Al in de jaren dertig van de vorige eeuw ontdekten wetenschappers dat huidklachten vaak hun oorsprong vinden in de darmen. Ook een meer recente publicatie van de onderzoekers Bowe en Logan1 bevestigt deze darm-huidconnectie. Voor huidtherapeute Marcelline Goyen zijn die bevindingen niet verrassend. In haar praktijk ziet zij al jaren dat huidklachten vaak hand in hand gaan met verstoringen in de darmen. Marcelline: ‘Een ongezonde huid is voor mij een signaal dat er ergens, in of op het lichaam, iets verkeerd gaat. Ik vergelijk de darmen daarom ook wel met een naar binnen gekeerde buitenwereld. Wanneer onze darmfunctie verstoord raakt door bijvoorbeeld stress, verkeerde voeding of leefstijl, medicatie of antibiotica, zoeken afvalstoffen andere wegen om het lichaam te verlaten. Bijvoorbeeld via de huid. Mijn stelregel is dan ook: Hoe beter de conditie van je darmen is, hoe gezonder de huid. En andersom. Ik stimuleer mijn cliënten daarom altijd om goed te luisteren naar signalen die het lichaam geeft. Heb je bijvoorbeeld last van acne? En heb je een afwijkende ontlasting? Dan zou het best kunnen dat de eigenlijke boosdoener een geïrriteerde darmwand is.’

Meer informatie: www.huidtherapie.com Lees het gehele artikel vanaf pagina 46 in VNIG 4/18. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50 Bronvermelding:
  1. Bowe, W. P., & Logan, A. C. (2011). Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis - back to the future? Gut Pathogens, 3(1), 1.

Een belangrijk uitgangspunt van de natuurgeneeskunde is dat elke mens, dus ook elke natuurgeneeskundige, uniek is. Wat kunnen wij van elkaar leren om te inspireren en te reflecteren op eigen handelen? Journaliste Luise-Anna Kroon gaat voor de rubriek casuïstiek in gesprek met behandelaars en cliënten.

Laat een reactie achter