Haptotherapie in de natuur

28 Feb, 2024

Door Laura Twigt

Inleiding
Het doel van haptotherapie is de cliënt in contact te brengen met zijn of haar gevoel. Door meer bewust te worden van welke gevoelens ons denken en doen bepalen, zijn we eerder in staat andere, meer passende keuzes te maken in het contact met anderen en onszelf. Bij haptotherapie wordt uitgegaan van gelijkwaardigheid tussen cliënt en begeleider. Er wordt gestreefd naar herstel van de verbinding met de natuur en met zichzelf en er is geen voorbedacht plan van aanpak; het aanwezig zijn bij de cliënt (presentie) en de professionele intuïtie geven richting aan het helingsproces en de persoonlijke ontwikkeling.

Presentatie van de casus
Bij mij meldt zich een hoogbegaafde cliënte (45 jaar) met PTSS en kenmerken van hoogsensitiviteit. Ze wil leren omgaan met haar traumatisch verleden (PTSS) en hooggevoeligheid (HSP). Ook heeft ze last van dissociëren. Ze heeft eerder EMDR-therapie gehad en volgt nu een traject bij een psycholoog. Ze wil van mij ondersteuning bij het lichamelijk leren voelen. Ze heeft een hoge basisspanning, zowel mentaal als fysiek. Ook is ze continu alert en heeft de neiging te dissociëren.
De cliënte is erg gericht op de buitenwereld. Ze mist het gevoel van basisveiligheid. Dit uit zich door het continue checken van de omgeving. Pas als ze die veilig acht voelt ze haar eigen lichaam. Ik kies ervoor de eerste sessies buiten in de natuur te houden, zodat ze kan leren omgaan met de voor haar onveilige omgeving. Wanneer ze buiten zichzelf de veiligheid kan ervaren door verschillende oefeningen met kracht, balans en leunen te doen, kan ze meer in contact komen met haar eigen lichaam.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 38 in het VNIG 2/24.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Kok, F., & Boot, B. (zonder datum). Haptotherapie bij PTSS. Geraadpleegd op 22 november 2023 van haptotherapeuten-vvh.nl/Haptotherapie-bij-PTSS
2. Passmore, H.A., & Krause, A.N. (2023). The Beyond-Human Natural World: Providing Meaning and Making Meaning. International journal of environmental research and public health, 20(12), pp 6170.
3. Van den Bosch, M., & Ode Sang, Å. (2017). Urban natural environments as nature-based solutions for improved public health - A systematic review of reviews. Environmental research, 158, 373–384.
4. Spano, G., Ricciardi, E., Theodorou, A., Giannico, V., Caffò, A. O., Bosco, A., Sanesi, G., & Panno, A. (2023). Objective greenness, connectedness to nature and sunlight levels towards perceived restorativeness in urban nature. Scientific reports, 13(1), pp 18192.
5. Gomme, R. (2017). Being Here Now: Performance, Presentness and the Opening to Wonder. PHd thesis Queen Mary University.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter