Een nieuwe lente, een nieuw geluid

20 Feb, 2019

Door: Tine Goedhart

Van de winter bij de kachel maakte je plannen: beetje meer denken op de langere termijn, iets met structuur dat niet zo erg als structuur voelt, meer een ondernemer zijn of minder de dingen op je af laten komen: proactief in plaats van reactief zijn. ‘Iets’ met promotie doen, of misschien had je heel andere doelen.

En dan komt het nieuwe jaar, er zijn nieuwe klanten die niet zo passen bij wat je bij de kachel bedacht had en die je wel aanneemt. Soms ben je aan het eind van de week gewoon moe en dan glijden de weken makkelijk aan je voorbij, terwijl je in de donkerte van de winter misschien nog zo gedacht had dat de kleine stappen van kaizen je goed af zouden gaan. Kaizen is een Japanse uitdrukking die betekent ‘veranderen om te verbeteren’. Er zijn ondernemers die super functioneren met zelfhulpboeken van ‘tien stappen naar…’, voor mij geldt dat minder. Toch pas ik kleine dingen wel toe van de lijstjesgoeroes. Als ik het erg druk heb, dan helpt een lijstje op de hoek van mijn tafel of de Trello-app me echt om de voortgang goed te houden en rust in mijn hoofd te hebben, wellicht herken je dit. Wat ik van kaizen zo fijn vind, is dat je iedere dag met goede moed opnieuw kan beginnen. Het kan ook komen doordat de man van wie ik het leerde een vergevingsgezind mens is (bedenk ik nu): kaizen vind ik heerlijk. Vijf minuutjes iets doen wat je lastig vindt, een stukje administratief onkruid wieden, lastige dingen in stukjes knippen die behapbaar zijn en ik kan voor mezelf geestelijk de slingers ophangen en een vinkje ‘geslaagd’ achter de dag zetten. Daar krijg ik zoveel zon van.

Soms is het niet nodig dat je vanaf nul begint met plannen maken. Iedereen maakt meer plannen dan er uitgevoerd worden. Dat wil niet zeggen dat het plan niet goed was, maar die waan van de dag gaat voor velen van ons op. Als je wat aan langetermijnplanning wil doen dan zijn je oude plannen waardevol voor je aan het schrijven gaat: pak dat plan eens dat je al had opgeschreven, misschien wel jaren geleden toen je praktijk net begon. Hoe kijk je nu aan tegen wat je toen schreef? Wat bleek niet relevant te zijn in de praktijk van een praktijk opzetten? Over welke onderwerpen schreef je niks terwijl je daar nu regelmatig mee bezig bent? Die evaluatie zorgvuldig uitvoeren en daar een rode draad van maken, kan waardevoller zijn dan iets nieuws schrijven en brengt je wellicht inspiratie om onderwerpen op een mooie doorleefde manier te ontwikkelen.

Als je wel een plan gaat maken, is voor veel onderwerpen een basisvraag handig, bijvoorbeeld: ‘wat wil ik ermee bereiken?’ Of: ‘wanneer ben ik tevreden met het resultaat?’ Of: ‘als X gelukt is dan is dat voor mij het allerbelangrijkste’. Een dergelijke opzet geeft je de ruimte om met de uitvoering te beginnen voordat het plan echt helemaal klaar is. Een soort van ‘fix as you go’-methodiek die ruimte laat om onderweg bij te sturen in richtingen die je energie geven. Want uiteindelijk is dat waar het om draait: met plezier aan de slag zijn.

Meer informatie:
Mail naar tine.goedhart@vnt-nederland.nl

is Namikoshi shiatsu-therapeut gespecialiseerd in het behandelen van tinnitus. Eerder deed ze dertig jaar ervaring op als ondernemer in de staalwereld. Vanuit die kennis en ervaring informeert zij in deze column over de administratieve kant van de therapeutische praktijk.

Laat een reactie achter