Er was eens…

21 Dec, 2016

Door: Trudy Vlot

Er was eens een meisje, geboren en getogen op een eiland, in Ierland. Ze was gezond en gelukkig, de wereld groots en open. Dat meisje ben ik zelf. We woonden, in de ogen van een klein kind, in een grote villa aan een rivier. Aan de oever bracht ik uren met vriendjes door. Ik vond het heerlijk in de tuin en aan de rivier, maar had ook een enorme hang naar ‘meer’. Toen ik op mijn derde naar school ging, was ik volledig in mijn hum. Op mijn vijfde verhuisden we naar Nederland, waar ik naar de kleuterschool ging. We woonden in een echte nieuwbouwwijk, deels nog een bouwplaats. Een vreemde gewaarwording. Alsof ik een vlinder was die werd teruggestopt in z’n cocon.

‘… maar vooral door de natuur en natuurlijke
methoden ben ik wijzer geworden.’

Door een heftige levensgebeurtenis heb ik me daarna teruggetrokken op mijn eigen innerlijke eiland; hermetisch afgesloten voor de buitenwereld. Onbewust heb ik besloten dat ik alles alleen moest doen en alleen met de natuur te maken wilde hebben. Het vertrouwen in mensen was beschadigd. Ik besloot om dierenarts te worden. Wat ik vergat, is dat mensen ook deel uitmaken van de natuur. En dat dieren een baasje, een mensenbaas, hebben. Ik stelde alles in het werk om mijn droom werkelijkheid te laten worden. Maar het lot besliste letterlijk anders: ik werd ingeloot voor humane geneeskunde. Het universum wilde iets anders.

Op dit moment woon ik weer op een eiland, Altena. Ik weet dus dat bruggen noodzakelijk zijn. Door schade en schande, fijne en leuke gebeurtenissen, maar vooral de natuur en natuurlijke methoden ben ik wijzer geworden. En ben bruggen gaan bouwen, eerst kleine, en nu steeds grotere. Mijn persoonlijke leven, twaalf jaar bedrijfsleven en vijftien jaar ervaring als integraal natuur- en leefstijlarts zijn de basis voor de brug die ik graag wil bouwen: een stevige verbinding tussen conventionele en complementaire zorg en geneeskunde, het combineren van het goede uit twee werelden.

Inmiddels weet ik weer wat mijn echte droom is: herintegratie van de natuur in het leven van mensen en in de huidige gezondheidszorg. Waarbij de natuur en leefstijlelementen de basis vormen. Zo wil ik met mensen en hun klachten en met therapie omgaan. Voor mij betekent dat, dat we met alle kennis en kunde van de eenentwintigste eeuw teruggaan naar de basis, beginnen bij het begin. Volgens dat concept – ik noem dat Forward to Basics© – werk ik in mijn praktijk met mijn cliënten.

Het houdt in dat je in eerste instantie gaat kijken naar de basis van ieders leven: eerlijke volwaardige voeding, voldoende bewegen, een natuurlijke leefstijl, genoeg energie, en
je stress kunnen reguleren. Is aan deze basisvoorwaarden voldaan? En ben je nog steeds uit balans? Dan heb je wat zwaarder geschut nodig. Je kunt natuurlijke middelen of interventies toevoegen aan het herstelproces. Dan gaat het bijvoorbeeld om kruiden, orthomoleculaire middelen, homeopathie, een vastenkuur of acupunctuur. Pas in laatste instantie zetten we chemische middelen en hightech-ingrepen in, die in geval van nood uitkomst bieden. Ik ben niet gekant tegen de huidige conventionele geneeskunde, maar het heeft een te prominente rol. In het huidige tijdperk, waar 70-95% van de ziekten en aandoeningen leefstijlgerelateerd zijn, laat je een grote kans op verbetering liggen, als er niet aan leefstijl gewerkt wordt.

Graag wil ik je aansporen om met me mee deze brug te bouwen. Ieder vanuit zijn eigen kracht, jij neemt jouw verantwoordelijkheid, ik de mijne. Voor mij houdt dat in, het zelf ‘voorleven’ van een gezonde leefstijl.

Meer informatie: www.sequana.nl

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter