Het starten van een praktijk
16 Dec, 2019
Door Tine Goedhart
Je opleiding is afgerond, je hebt een paar jaar hard gewerkt voor een mooi diploma, je behandelruimte staat klaar en de eerste ‘echte’ klanten bellen. 1 januari komt eraan en je gaat een mooie start maken in het nieuwe jaar. Wat komt daar bij kijken? De ‘voeten-bij-de-kachelvraag’ voor de kerstvakantie. Een aantal aspecten van de start van een praktijk gaat vanuit een energiebron die binnen de Primary Social Motives ‘need for Achievement’ (nAch) heet: autonoom handelen. Lijstjes maken, die afwerken, eventueel beginnen met een kleine innovatie in je werkvorm. Allemaal vanuit een gevoel van zelf aan het roer staan: ‘I am the master of my faith’ zegt Henley.
Een beroepsvereniging die aangesloten is bij een koepel heeft je na het toelatingsgesprek geaccepteerd als lid. Dat betekent dat je in de regel drie facturen ontvangt: de contributies voor de beroepsvereniging, de koepel waarbij de beroepsvereniging is aangesloten bijvoorbeeld RBCZ en de geschillencommissie omdat je daar in het kader van de Wkkgz verplicht lid van bent.
Dan je financiële administratie: kunnen herleiden wat je gedaan hebt, is belangrijk. Periodiek bijhouden wat je doet is het devies. Dat heeft niets met nAch te maken. Lekker werkende Excelbestanden ontwikkelen en perfectioneren ten behoeve van de registratie van je administratief handelen wel. Crediteuren (inkoop) geef je zelf een opvolgend nummer voor je ze inboekt, die lijst mag jaarlijks opnieuw beginnen met nummering. Je debiteurenfacturen (verkoop) krijgen doorlopende nummers: het nummer van de eerste factuur van het nieuwe jaar sluit aan bij de laatste factuur van het oude jaar. Een en ander inboeken, zodat je bijgewerkte Excelbestanden hebt, doe je wekelijks. Of je investeert in een online-boekhoudprogramma waar je accountant ook mee werkt, dan nog is wekelijks administreren belangrijk.
Je vraagt AGB-codes online aan bij Vektis. AGB maakt onderscheid tussen jou en je bedrijf. Dat betekent dat je twee AGB-codes aanvraagt: een voor je praktijk en een voor jou als zorgverlener. Als je in een maatschap werkt, dan heeft dus de maatschap een AGB-code en elk van de leden van de maatschap een persoonlijke AGB-code.
Daarmee ben je er niet. Op de website van de beroepsvereniging staan de kwalificatie- en prestatiecodes vermeld waar je werkvorm voor de zorgverzekeraars onder valt en die je op je factuur vermeldt. Meestal heeft een multidisciplinaire beroepsvereniging een aantal prestatiecodes en een aantal kwalificatiecodes, een unidisciplinaire meestal van beide een. Het verschil tussen beide codes is handig uit te leggen met een regulier voorbeeld: de tandarts heeft kwalificatiecode ‘tandheelkundige zorg’, de prestatiecodes op de factuur geven aan ‘gaatje vullen’, ‘wortelkanaalbehandeling’, etc. In de complementaire zorg zijn die codes algemener en is de hele behandeling onder een code benoemd. Je gebruikt een van de codes die je beroepsvereniging toegewezen gekregen heeft en die past bij je werkvorm.
Ook van belang is dat je je bij- en nascholing en intervisie op orde hebt conform het protocol van je beroepsvereniging. Je beroepsvereniging kan je ondersteunen bij het vinden van een intervisiegroep en heeft vaak een leuk nascholingsprogramma.
Wil je een kwaliteitstherapeut zijn, dan zijn al deze stappen van belang. Die geest mag zeker door je website ademen. Daar een creatieve manier voor vinden, is een domein waar nAch-energie heel goed tot haar recht komt. Over websites gesproken: de website van je beroepsvereniging is een belangrijke bron van informatie die je goed kan benutten. Succes!