Kleurrijke voeding

23 Oct, 2024

Door Marieke Lebbink

Binnen mijn praktijk spreek ik met cliënten meestal niet over chakra’s en ik houd ik er beperkt rekening mee, hoewel ik wel kan waarnemen dat chakra’s uit balans zijn. Ik ben ervan overtuigd dat een disbalans op energetisch niveau van invloed is op klachten. Voor herstel is naast een gezonde leefstijl, lichaamsbewustzijn en een kleurrijke voeding vaak meer nodig om de chakra’s te balanceren en klachten te verminderen.

Het woord chakra is tijdens mijn opleiding diëtetiek, nu 35 jaar geleden, nooit gevallen. Deze energetische wijsheden heb ik gaandeweg de jaren via andere wegen verkregen. Zo heb ik onlangs een intensieve training in de begeleiding van vrouwen afgerond. Ik was me al bewust dat trauma opgeslagen kan zitten in het bekkengebied bij de eerste twee chakra’s. Hierdoor kunnen ook andere chakra’s uit balans raken. In het kader van ‘zorg dat je één bladzijde verder bent dan je cliënt’ ben ik samen met negen soulsisters de diepte ingedoken onder begeleiding van een professional in reguliere en complementaire traumahelingstechnieken. Wat een reis! De winst is dat ik een persoonlijke ontwikkeling heb doorgemaakt, de energiestroom door de chakra’s beter kan voelen en ik in de praktijk kwetsbare onderwerpen als basisveiligheid, misbruik en seksualiteit beter bespreekbaar kan maken. Dat helpt om cliënten te kunnen doorverwijzen naar de juiste persoon.

Bij chakra’s draait het om energie en kleuren met een bepaalde frequentie. De rode kleur van het eerste chakra vind je terug in rode bietjes, aardbeien, tomaten, rode bessen, rode paprika en rode kool. Zo heeft ieder chakra zijn eigen kleur voeding. Naar cliënten toe heb ik het niet over kleuren omdat er meer aspecten zijn die van belang zijn. Zo kan een tomaat het eerste chakra ondersteunen maar ook ontstekingsprocessen bevorderen. Ik kijk daarom liever naar de constitutie (lichaamsbouw), specifieke klachten, ontstekingsprocessen en het bewustzijnsniveau van de cliënt voordat ik over chakra’s begin. Als cliënten leren hun eigen waarnemingsvermogen in te zetten komen ze meer thuis in hun basis en wordt het makkelijker te voelen welke voeding goed voor hen is op dat moment. Tot die tijd is het voedings- en kleuradvies: lekker afwisselen met alle kleuren van de regenboog.

Zo heb ik een dame in zorg met longcovid en depressieve klachten. Ze zit hoog met haar ademhaling en ‘bewoont’ haar buik en bekken (eerste en tweede chakra) onvoldoende. Het gevolg is dat haar vertering niet goed gaat en haar gewicht toeneemt. Ze staat op de wachtlijst voor een intern lichaamsgericht behandelprogramma. Ze vraagt mij wat ze kan doen om gewichtstoename te voorkomen. Ik leg uit dat een goede vertering een voorwaarde is om dit doel te bereiken en dat het begint met bewust eten. Ook doen we de maagzuurtest en ze blijkt nauwelijks maagzuurproductie te hebben. De eerste opdracht is om zich bewust te zijn waar haar aandacht is als ze gaat eten. Daarnaast adviseer ik haar een middel dat ontstekingen remt, het slijmvlies ondersteunt en rust brengt. Bij het volgende consult is ze goed vooruitgegaan en heeft ze meer energie. Ze heeft ontdekt dat ze tijdens de maaltijd vaak een bepaalde basisangst voelt onder in haar buik (tweede chakra). Deze bevinding kan ze meenemen naar het lichaams- en ademtraject dat binnenkort start. Ze zit in een mooi transformatieproces en een gevarieerde kleurrijke voeding draagt, naast goed waarnemen, bij aan de randvoorwaarden voor herstel.

is natuur- en darmdiëtist met bijna 30 jaar praktijkervaring. In haar praktijk combineert ze adviezen uit zowel de reguliere als de complementaire geneeskunde en wil daarin ook graag een brugfunctie vervullen. Tevens is ze co-auteur van het boek Darmehbo.

Laat een reactie achter