Puzzelen

22 Aug, 2024

Door Marieke Lebbink

Als de vertering niet goed gaat merk je dat vaak aan specifieke klachten zoals buikpijn en maagklachten, soms gevolgd door afwijkende ontlasting; denk aan diarree of juist verstopping. Als bijvoorbeeld de longen of gewrichten betrokken raken wordt het lastiger de relatie met voeding te leggen. Wat er dan veranderd moet worden binnen de leefstijl en voeding, wordt een hele puzzel.

Ook bij een onderwerp als nek en schouders is voeding wellicht niet het eerste waar je aan denkt, maar toch zijn soepele nek, schouders en rug belangrijk voor een goede vertering. De nervus vagus loopt er namelijk doorheen. Deze zenuw is een onderdeel van ons autonome zenuwstelsel en het vervoert de signalen vanuit de hersenen naar het maagdarmkanaal en andersom. Bij stress legt het lichaam de prioriteit bij ‘overleven’ wat ten koste gaat van een goede vertering. Als stress chronisch is kan dit laaggradige ontstekingsreacties bevorderen die zich op den duur ook buiten het maagdarmkanaal kunnen uiten, zoals gewrichtsklachten (ook het schoudergewricht) of spierklachten. Het gaat hier dikwijls om immunologische reacties van het type IgG1-4, die aangetoond kunnen worden door bloedonderzoek. Communicatieproblemen tussen buik en brein als gevolg van nek-, schouder- of rugklachten komen dikwijls voor. Bij dat vermoeden ga ik aan de slag met leefstijl, constitutie en een volwaardige voeding en verwijs ik cliënten ook door naar een fysiotherapeut, massagetherapeut of osteopaat voor aanvullende behandeling.

Afgelopen week, tijdens mijn vakantie, kreeg ik een e-mail van een cliënt die ik al meerdere jaren in zorg heb. Ze zit in een complexe situatie en ervaart veel stress, zowel fysiek als mentaal. Haar sympathische zenuwstelsel is overactief, wat veel van haar verteringsproblemen verklaart. Ze vertoont reactie op bijna alle voedingsmiddelen en daardoor is ze bijzonder eenzijdig gaan eten. Momenteel zit ze in een diagnostisch traject om het mestcelactivatiesyndroom vast te stellen of uit te sluiten. Uit eerder onderzoek bleek dat ze afwijkingen heeft van de lever-cyp-enzymen, wat de situatie er niet eenvoudiger op maakt. Het is zaak dat de onderliggende stress aangepakt wordt, en daarvoor is het belangrijk dat ze een bepaalde basisconditie heeft. Omdat ze ondervoed dreigt te raken heb ik haar net voor mijn vakantie een elementaire voeding geadviseerd, waarbij de voedingsstoffen al in stukjes gehakt zijn. In het verleden verdroeg ze dit goed, maar nu krijgt ze er pijn van in haar linkerschouder. Ik werk regelmatig met de Mayakalender, die gewrichten relateert aan bepaalde thema’s. De schouder staat voor ‘innerlijke (dis)balans’. Ze vraagt wat ze moet doen? Het antwoord is: de balans terugvinden. Maar hoe? Deze sterk voorverteerde voeding kan immunologisch gezien geen reactie geven. Wel kan haar lever reageren op de paar hulpstoffen die erin zitten. Of ze reageert op deze ongebruikelijke manier, omdat de voeding te snel opgenomen. Ik adviseer oplosbare (guarboon)vezels toe te voegen om de vertering te vertragen. Vaak helpt dit enigszins. Als dat niet of onvoldoende werkt kan ze gaan spelen met de hoeveelheid elementaire voeding per dag en kijken waar de grens ligt tussen pijn en geen pijn. Misschien is dit het ontbrekende puzzelstukje? Met dit advies komt de bal weer bij haar te liggen en kan ik het van mijn schouders laten glijden voor dit moment.

is natuur- en darmdiëtist met bijna 30 jaar praktijkervaring. In haar praktijk combineert ze adviezen uit zowel de reguliere als de complementaire geneeskunde en wil daarin ook graag een brugfunctie vervullen. Tevens is ze co-auteur van het boek Darmehbo.

Laat een reactie achter