Slaap lekker!
20 Jun, 2024
Door Marieke Lebbink
Rust, regelmaat en reinheid: dat zijn belangrijke voorwaarden voor herstel, en slapen is daarbij heel belangrijk. Maar goed in- en doorslapen is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kun je met voeding en leefstijl wel invloed uitoefenen. Er is een arsenaal aan mogelijkheden die bijdragen aan een verkwikkende nachtrust.
Iedere avond voel ik me dankbaar dat ik zo’n heerlijk bed heb in een rustige omgeving. Ik slaap doorgaans dan ook als een roos. Maar de afgelopen week was dat anders. Het was de laatste week voor mijn (werk)vakantie en er moesten nog veel zaken afgerond worden. Al met al voelde ik me overbelast, ondanks de rustmomenten die ik inplande. Gelukkig is zo’n periode te overzien en dan helpt mijn trukendoos met mogelijke oplossingen voor rust en slaap me er doorheen.
Helaas zijn er veel cliënten die langdurig slaapproblemen hebben. Zo had ik afgelopen week een dame met darm-, vermoeidheids- en slaapproblemen op het spreekuur. Ze kwam tijdens het eerste consult met de uitslag van een ontlastingsonderzoek, waaruit bleek dat er werk aan de winkel was. Zo stonden haar slijmvliezen onder druk, waardoor haar immuunsysteem het zwaar had en waren er te veel belastende (histaminevormende) bacteriën. We spraken af de belangrijkste voedingstriggers – zoals gluten en koemelk – te beperken, voldoende te variëren en het stap voor stap op te pakken, zodat het dieet geen stressfactor zou worden. Ze zou proberen met volle aandacht bij de maaltijd te zijn en haar eten voldoende te kauwen. Dit bleek al heel uitdagend te zijn. Het tweede consult wilde ze graag een onlineconsult om energie te sparen. Ze gaf aan acties te willen ondernemen die haar van haar darmklachten af zouden helpen. Bij navraag bleek er een belangrijke stressfactor bij gekomen te zijn: haar dochter bleek ernstig ziek, waardoor ook het slapen slechter ging. Ik legde haar uit dat het nu geen goed moment was om flink aan de darm te gaan sleutelen en te ontgiften omdat ze hier de energie niet voor had. Ze stond in de overleefstand en het was beter om de focus te hebben op goed kunnen slapen.
Dat koffie in de avond niet handig was wist ze wel, maar dat histaminerijke producten ook invloed konden hebben op haar slaap was nieuw voor haar. Histamine en stresshormonen wordt deels via hetzelfde leverontgiftingspad afgebroken, waardoor het tijdelijk overbelast raakt, en dit kan tot slaapproblemen leiden. Zoveel mogelijk rust creëren is dan belangrijk. Ik legde uit dat emoties ook verteerd moeten worden en dat ze darmklachten kunnen verergeren. We bespraken een aantal tips, zoals niet te kruidige (histaminearme) en makkelijk te bereiden maaltijden. Denk bijvoorbeeld aan hutspot met wortel, zoete aardappel, een bosuitje en kipfilet. Dit is bovendien makkelijk op te warmen op een drukke dag. We spraken af dat ze na zeven uur ‘s avonds niet meer eet, een ontspanningsoefening voor het slapengaan doet en een hot seven neemt. Deze laatste tip kreeg ik van een collega en het werkt goed bij veel cliënten inclusief mijzelf: tien tabletjes van celzout nummer zeven (magnesiumphosphoricum) in een half espresso kopje heet water oplossen, een half minuutje onder de tong houden en dan doorslikken. Word je toch wakker ’s nachts? Neem dan nog dertig druppels passiflora, waardoor neurotransmitter Gaba verhoogt en de rust weer terug kan keren.
Ik heb inmiddels mijn slaaptekort ingehaald en heb deze maatregelen niet meer nodig. Nu mijn cliënt(en) nog.