Verhoog je trilling
14 Jun, 2022
Door Marieke Lebbink
Alles is trilling, ook de mens. De mate waarin iets trilt, is afhankelijk van de scheikundige samenstelling, allerlei natuurkundige wetten en bewustzijn. Voeding is ook trilling en dat maakt dat het invloed kan hebben op herstelprocessen. Je zou kunnen zeggen dat je met goed uitgebalanceerde voeding je trilling verhoogt.
Oneerbiedig gezegd zijn we een bezield biochemisch vat: Wat je erin stopt moet verwerkt worden. Misschien weet je het nog uit je scheikundelessen van vroeger: het periodiek systeem waar alle elementen zoals koolstof, ijzer, waterstof, zuurstof in staan met een bepaalde negatieve of positieve lading. Feitelijk gaat het over trilling van atomen. Als elementen verbindingen aangaan, ontstaan er stoffen waar uiteindelijk voedingsmiddelen uit worden opgebouwd. Ieder voedingsmiddel heeft zijn eigen unieke samenstelling. Ons lichaam breekt het weer af, om het daarna opnieuw op te bouwen naar onze unieke ‘Ik’. Dat is een uitdaging voor het lijf en kost energie. Afhankelijk van onze bouw, genen en omstandigheden zoals temperatuur en energieniveau, past het ene voedingsmiddel beter dan het andere. Zo wordt een Eskimo niet blij van een granenvoeding en zal iemand met Indiase roots ongelukkig worden van een menu waarbij vis de hoofdmoot is. Het doet er dus toe wat je eet!
Naast voeding moeten ook allerlei emotionele aspecten verwerkt worden. Die verwerking gaat niet altijd vanzelf en professionele hulp kan dan nodig zijn. Fysiek, mentaal of energetisch. Hoe beter het ons lukt om datgene wat op ons pad komt te verteren, hoe beter we in staat zijn om te herstellen en onze balans te houden. Maar waar te beginnen in het herstelproces? Veel mensen weten dat voeding een rol speelt. Maar wat? En hoeveel? Wat moet ik drinken? Moet ik ketogeen gaan eten of juist veganistisch? Gelukkig kunnen natuurkundige wetten en de elementenleer helpen om de eerste stappen te bepalen en te kijken welke soort voeding passend is. Naar cliënten toe probeer ik dit zo concreet mogelijk uit te leggen. Bijvoorbeeld als het over water drinken gaat. Mensen herkennen dat ijs andere eigenschappen heeft dan water of stoom. De temperatuur is dus een factor is die ertoe doet. Warm water drinken heeft een ander effect dan koud water en daar kun je gebruik van maken. Binnen de ayurveda wordt de heet-waterkuur veelvuldig toegepast. Als je wilt veranderen, moet je in beweging komen en dat gaat met warmte makkelijker dan met kou. Daarnaast is opruiming houden verstandig; iets waar de heet-waterkuur ook heel geschikt voor is.
Wat betreft de elementenleer: mensen begrijpen dat de lichaamsbouw en temperament invloed hebben op de voedingsbehoefte. Zo hebben tengere mensen vaak meer behoefte aan warme voeding en (langzame) koolhydraten dan mensen met een gemiddelde of zware bouw. Een ‘vurig’ type zal meer behoefte hebben aan verkoelende producten. De temperatuur waarop de heet-waterkuur gedronken of het eten gegeten moet worden, kan dus verschillen. Ook kun je verkoelende elementen als citroen of juist verwarmende elementen als gember toevoegen aan water of de maaltijd.
Vaak krijg ik de vraag: ‘Wat moet ik nemen?’. Het lichaam geeft het antwoord als je de vraag stelt: heb ik zin in warmte of verkoeling? Voor veel professionals is ‘leren luisteren naar het lichaam’ een onderdeel van de behandeldoelen. Een advies als eten en drinken op de juiste temperatuur kan hierin een simpele stap zijn op weg naar herstel.