Weet wat je eet
16 Feb, 2022
Door Marieke Lebbink
Iedereen heeft overtuigingen ten aanzien van voeding. Logisch want iedereen moet eten, heeft ervaring met zijn eigen lijf en denkt kennis te hebben. Dat maakt voeding tot een geliefd onderwerp voor discussies.
Mijn moeder is opgegroeid op een boerderij. Zo’n ouderwets gemengd bedrijf met wat koeien, kippen, varkens en mijn opa en oma hadden wat fruitbomen en ze verbouwden hun eigen graan. Ze kreeg met de paplepel ingegoten dat melk en brood gezond waren. En dat was het in die tijd waarschijnlijk ook. Het was in ieder geval haar overtuiging geworden die ze de rest van haar leven met zich meedroeg. En daar ligt de uitdaging: situaties kunnen veranderen waardoor een gezond voedingsmiddel voor een bepaald individu minder gezond is of wordt. Het vraagt dus om een bepaald bewustzijn om je eigen overtuigingen over wat heilzaam en niet heilzaam is onder de loep te nemen op basis van feiten gecombineerd met waarnemen. Ook is het belangrijk om je bewust te worden van de gangbare ideeën van dat moment en waar die op gebaseerd zijn: de reclame of de wetenschap? En als het om wetenschap gaat kun je daar nog aan toevoegen: door wie is het onderzoek gefinancierd? Voor mijn moeder was het destijds lastig. Het was de tijd van ‘melk de witte motor’. Ondanks dat ik buikpijn en chronische bronchitis had en ik walgde van melk moest ik het drinken. Het gefluister van mijn lichaam was overgaan in schreeuwen.
Inmiddels is mijn voeding aangepast en ben ik klachtenvrij. Het is mijn overtuiging geworden dat alle voedingsmiddelen voor- en nadelen hebben en het van de persoon afhangt of het voordeel groter is dan het nadeel of andersom. Ook de hoeveelheid van het product, de frequentie en in welke combinatie speelt een rol bij het wel of niet ontstaan van klachten. Door goed waar te nemen en te luisteren naar het gefluister van je lijf ontdek je of het voordeel groter is dan het nadeel of andersom. Daar zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden: Zo moet je rustig eten en goed kauwen en je maag voor maximaal 80 procent vol eten. Anders kun je daardoor al klachten ervaren. Als je een fit gevoel, warme handen en voeten en een rustige hartslag hebt is het waarschijnlijk oké, hoewel dat niet alles hoeft te zeggen.
Onlangs gaf ik training aan therapeuten waarbij ik aan de hand van het voorbeeld van tomaten aangaf dat er voor- en nadelen zijn: tomaten zijn rijk aan kalium, vitamine C, lycopeen, betacaroteen en caloriearm. Maar tomaten zijn ook familie van de nachtschade, bevatten bepaalde lectinen en histamine wat ontstekingen bevordert. Moet je ze dan wel of niet nemen? Mijns inziens hangt dat van de persoon en zijn situatie af. Een van de therapeuten was het niet met mij eens. Zijn overtuiging was dat tomaten een no-go waren vanwege gifstoffen (Roundup) in het zaad. Het klonk erg zwart-wit en helaas was er geen ruimte voor discussie. Het is namelijk interessant om te onderzoeken of er verschil zit in gangbaar, biologisch of biologisch dynamische geteelde tomaten. Het voorval zette mij aan het denken: We komen er niet met alleen luisteren naar het gefluister van ons eigen lijf. We zullen ook moeten luisteren naar het gefluister van de aarde: Kies voor zo natuurlijk mogelijk, anders moet ze (nog harder) gaan schreeuwen.