De bodem onder onze gezondheid
04 Mar, 2025
Door Margot Lodewijk
In september 2024 organiseerde Rineke Dijkinga op haar Heerlijk Westerwolds Land het outdoor-seminar De boer, de arts en de kok, over de bodems onder je gezondheid. Rineke wil graag samen stappen zetten naar voeding die uit een gezonde bodem komt. Dit is belangrijk voor het herstel van de mens en de aarde. In dit artikel worden de visies van wetenschapper Iris Flamand, regeneratief werkend boer Anne van Leeuwen, natuurarts Flemming Lehrman en uiteraard Rineke zelf belicht.
Al 23 jaar vertelt Rineke over de kracht van onbewerkte voeding. ‘Ik wil mensen verleiden de regie te pakken over hun eigen etensbord. Met mes en vork kunnen we veel grote problemen op gebied van gezondheid en natuur omkeren. Ik denk: kom met simpele oplossingen, zet stapje voor stapje, en uiteindelijk maken we kilometers. Met voeding gaat het nu niet goed, het is niet makkelijk om te kiezen voor wat ik ‘zorgzame voeding’ noem. Zorgzaam betekent voor mij dat het om levendig voedsel uit een gezonde bodem gaat.’
Analogie tussen bodem en darmen
‘Acht jaar geleden kochten mijn man en ik deze postzegel van vier hectare. Ik weet nog dat we de eerste bodemanalyse kregen en het was alsof ik naar de labuitslagen van mijn patiënten keek. Shocking vond ik dat. Daarom ben ik de afgelopen acht jaar bezig geweest met ontdekken wat de analogie is tussen wat er in de bodem en in onze eigen darmen gebeurt. Ik ben inmiddels ook betrokken bij een onderzoek van de Universiteit van Leiden met als onderwerp healthy soil for a healthy gut. Onlangs hebben we de eerste groentemonsters mogen aanleveren. Omdat ‘wij ook zijn wat ons eten heeft gegeten’ zijn we bovendien druk met testen om de bodem te bemesten met zeewier en fulvine- en humuszuren. Vooralsnog lijkt dat een bijzonder positieve invloed te hebben op het gehalte aan mineralen en sporenelementen in de gewassen die we telen.’
Meer informatie: rinekedijkinga.nl
Lees het gehele artikel vanaf pagina 46 in het VNIG 2/25.
Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.
Bronvermelding
1. Flamand, I., Barends, L, Hoefnagels, F., Battjes, M., Cuijpers, W., Zsusan, P., Bus, M., Geijzendorffer, I., & Keijzer, P. (2023). Boer, Bodem & Gezondheid: De waarden en drijfveren van agrariërs en consumenten voor een gezond product van een gezonde bodem. Louis Bolk Instituut. Beschikbaar via open.overheid.nl/documenten/b431ff21-5e77-4066-9367-382d9a705582/file.
2. Moolenburgh, H. C. (2011). U kunt meer dan u denkt: aanvullende maatregelen om kanker te helpen voorkomen en genezen. Uitgeverij Lemniscaat B.V.