De praktijk van Eline Blom
16 Feb, 2023
Door Ingrid van Dijk
In Flow Plaza, een centrum voor therapeuten gericht op groei en ontwikkeling in Haarlem, ontmoet ik Eline Blom. Als haptotherapeut en relatietherapeut begeleidt ze singles en stellen met vragen rondom de liefde. In haar praktijk Speelruimte biedt ze een oordeelvrije plek waar cliënten, samen of alleen, hun patronen kunnen onderzoeken en doorbreken. ‘Ik laat mensen ervaren wat er in het contact en de interactie gebeurt en nodig ze uit om nieuwe mogelijkheden te verkennen.’ Haar werk kenschetst zich door lef, liefde en luchtigheid.
Eline is alweer ruim tien jaar haptotherapeut en relatietherapeut, maar eerder werkte ze als communicatieadviseur, waarvan de laatste zeven jaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. ‘Mijn toenmalige leidinggevende had me gevraagd waar ik over tien jaar wilde zijn en toen wist ik direct: niet hier, ik wil meer bijdragen. In communicatie boeit me vooral de wisselwerking tussen mensen en de ruis die erbij ontstaat, maar juist dat stuk miste ik in mijn werk.’ Zo begon haar zoektocht. Eerst zocht ze het in mediation en werd ze vrijwillige buurtbemiddelaar in Amsterdam. ‘Daar heb ik veel geleerd over wat wel en niet werkt in gesprekken.’ Ook loopbaanadvies leek haar wel wat. Uiteindelijk werd ze gegrepen door een boek dat ze van haar broer kreeg: ‘Haptonomie, een kwestie van gevoel’ van Bob Boot. ‘Wat Boot beschreef, herkende ik. Het fysieke contact heb ik van huis uit meegekregen en lichamelijk voelde ik de liefde van mijn ouders die niet altijd in woorden werd uitgedrukt. Lichaamstaal is daardoor mijn taal geworden. Tijdens mijn studie en in mijn werk ging het echter vooral over woorden en beelden en heb ik die lichaamstaal eigenlijk gemist.’
Zo kwam ze op het pad van haptonomie en bezocht ze het Instituut voor Toegepaste Haptonomie. ‘Ik vond het waanzinnig om die fysieke en gevoelstaal te gebruiken en het leven veel meer te voelen. Ik was ontzettend gretig en iedere keer weer kapot na een opleidingsdag.’ In eerste instantie startte ze de opleiding uit nieuwsgierigheid en ieder jaar koos ze opnieuw of ze door wilde of niet. ‘Gaandeweg ontstond wel dat verlangen om een switch te gaan maken.’ Ondertussen werkte ze nog bij het ministerie en waren sommige collega’s proefcliënt. ‘Dat was op zich een goede plek, maar ik kon het daar volhouden omdat ik wist dat ik nieuwe dingen leerde en een andere beweging aan het maken was.’ Toen ze op een goede manier weg kon, ontstond heel organisch haar eigen praktijk. Eerst vanuit huis en nu in Flow Plaza.
Lees het gehele artikel vanaf pagina 30 in het VNIG 2/23.
Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.