De praktijk van Eva Ottenhof
16 Jun, 2021
Door Ingrid van Dijk
Op een hoek van de Amsterdamsestraatweg in Utrecht staat Praktijk Dom, een verzamelplaats voor diverse zelfstandig werkende therapeuten, waaronder osteopaat Eva Ottenhof. Ze heeft zich gespecialiseerd in baby’s en jonge kinderen, want daar ligt echt haar hart. Ze behandelt de kleine lijfjes, zodat hun slaapritme en spijsvertering in een goede balans komen en ze lekker in hun vel gaan zitten. Ook helpt ze de jonge ouders door hen te coachen, gerust te stellen en te pleiten voor een goede hechting.
Als middelbare scholier stond Eva ingeschreven voor de opleiding tot fysiotherapeut, terwijl ze ergens wel wist dat het dat toch niet helemaal was. Totdat haar vader werd behandeld door een osteopaat en hij vermoedde dat osteopathie misschien wel iets voor haar zou zijn. Nadat ze een keer met hem was meegegaan, was ze gelijk verkocht en studeerde ze een paar maanden later al aan de International Academy of Osteopathy in Gent. In 2010 rondde ze de vierjarige fulltime-opleiding tot osteopaat af en sindsdien heeft ze haar eigen praktijk in Utrecht.
‘Wat mij zo aanspreekt in de osteopathie is dat het werkt met de kracht van de natuur en uitgaat van de gezonde fysiologie van ons lijf. Het menselijk lichaam heeft de natuurlijke neiging om zichzelf voortdurend naar de perfecte balans te bewegen. Belangrijk hierbij is dat alle weefsels, zoals gewrichten, botten, spieren, organen en bindweefsels lekker meebewegen. Zo kan ons lichaam veel zelf oplossen. Wanneer die bewegelijkheid ergens wordt beperkt dan corrigeert en compenseert het lichaam dit vaak zelf. Maar soms vindt er in de loop van de tijd een stapeling van problemen plaats en ontstaan er klachten. Als osteopaat ga ik dan op zoek naar bewegingsbeperkingen en probeer ik het beginpunt van die keten te vinden. Vaak kom ik zo op een andere plek in het lijf uit dan waar de klacht zich voordoet. Daar behandel ik de verschillende weefsels en probeer de blokkade weg te nemen. Zo geef ik het systeem een zetje naar de herstelmodus. Tussen de behandelingen door zit daarom een relatief lange periode om het lichaam de tijd te geven om het zelfherstellende vermogen helemaal zijn werk te laten doen.’
Lees het gehele artikel vanaf pagina 44 in het VNIG 4/21.
Meer informatie: www.ottenhof-osteopathie.nl
Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.