Een lans breken voor holistische gezondheid

29 Jan, 2025

Binnen de conventionele benadering van de gezondheidszorg bestaat de neiging om de gezondheid van patiënten te scheiden per lichaamssysteem, waarbij elk systeem onafhankelijk en efficiënt wordt behandeld. Dat wil zeggen: minimale tijd met een zorgverlener, afhankelijkheid van medicijnen en weinig investeringen om verbeteringen in gedrag en levensstijl te ondersteunen. Het is een op ziektegerichte benadering.

Het is de vraag hoe de gezondheidszorg zou presteren als er een transformatie plaatsvindt naar een gezondheidsgerichte holistische benadering, waarbij de patiënt centraal staat. Uit een analyse van Herman, Pitcher en Langevin, vooraanstaand onderzoekers in complementaire geneeswijzen, blijkt dat er veel gezondheidswinst tegen gereduceerde kosten te behalen valt.

De onderzoekers gingen uit van een fictieve patiënte, mevrouw M, en volgde haar van veertigjarige naar tachtigjarige leeftijd in twee scenario’s: reguliere zorg en holistische zorg. Ze ontwikkelden een reeks aannames voor het gebruik van de gezondheidszorg voor beide scenario’s, pasten de tarieven van 2023 toe en maakten een schatting van de cumulatieve totale kosten voor gezondheidszorg. De prijzen en aannames voor het gebruik van de gezondheidszorg voor het conventionele zorgscenario werden gevalideerd met gegevens uit het Medical Expenditures Panel Survey (MEPS).
Op de leeftijd van tachtig jaar, met reguliere zorg, is mevrouw M steeds kwetsbaarder en wonend in een verpleeginstelling, met totale cumulatieve kosten voor gezondheidszorg van $ 353.155,- Met persoonsgerichte zorg is ze actief en over het algemeen gezond op tachtigjarige leeftijd, met totale cumulatieve kosten voor gezondheidszorg van $ 52.425,-.

Het gaat hier natuurlijk om een fictieve casus berekent in het Amerikaanse zorgsysteem. De Nederlandse zorg presteert beter dan de Amerikaanse, zo rapporteerde het Commonwealth Fund in 2021. Toch zou het interessant zijn om deze twee scenario’s voor een fictieve Nederlandse dame door te rekenen. Waar zouden we dan op uitkomen qua gezondheidswinst en kosten? De exacte onderzoeksmethode is navolgbaar via de complete tekst van het onderzoek.

Bronvermelding:
Herman, P. M., Pitcher, M. H., & Langevin, H. M. (2024). Making a Case for Whole Person Health. Global Advances in Integrative Medicine and Health, 13.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter