Het gelijke met het gelijksoortige behandelen

20 May, 2015

Potentieel dodelijke Clostridium difficile infecties zijn behandeld met een dosis van…… nog meer C. difficile.  Bij deze ‘bestrijd-brand-met brand’-benadering van Amerikaanse artsen werden agressieve versies van deze schadelijke pathogeen vervangen door vriendelijkere niet schadelijke soortgenoten.

Onderzoek gepubliceerd in het Journal of American Medical Association toonde onder 173 mensen aan dat de kans op een terugkerende Clostridium infectie drastisch afnam als proefpersonen iedere dag een dosis minder schadelijke Clostridium difficile kregen.

C. difficile infecties veroorzaken diarree en koorts. Ze zijn een groot probleem in ziekenhuizen over de hele wereld, met alleen al ongeveer 29.000 sterfgevallen per jaar in de VS. De bacteriën kunnen zich een plek op de darmwand verwerven na een kuur antibiotica. Antibiotica doodt de darm microbiota zodat de Clostridia opportunistisch als ze is haar kans schoon ziet de lege plekken in te nemen. Om vervolgens giftige stoffen uit te scheiden. Deze infectie wordt vervolgens weer met antibiotica bestreden, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat en de darm steeds kwetsbaarder wordt voor infecties.

Het team van Loyola University Health System in Illinois gaf patiënten nadat ze met antibiotica waren behandeld sporen van niet-toxine-producerende C. difficile. Deze vriendelijke bacteriën moesten de ruimtes in de darm die de giftige C. difficile  bewoont bezetten en zo voorkomen dat de infectie terugkwam.

Deze behandeling bleek bij mensen een terugkerende infectie van Clostridium op afstand te houden. Bij deze groep mensen werd slechts één op de vijftig geconfronteerd met een (her)infectie. In de groep mensen die niet behandeld werd, kreeg één op de drie mensen een (her)infectie. Dr. Dale Gerding, één van de onderzoekers op de Loyola University Health System, vertelde ‘Wat we doen is voor voldoende concurrentie tegen de oorspronkelijke, giftige stam in de darm zorgen. We infecteren mensen met een vriendelijkere niet schadelijke versie van de bacterie zodat de echte schadelijke pathogeen geen voet aan de grond krijgt in de darm’ (Gerding et al., 2015).

Bron:
Gerding, D. N., Meyer, T., Lee, C., Cohen, S. H., Murthy, U. K., Poirier, A., … Villano, S. (2015). Administration of Spores of Nontoxigenic Clostridium difficile Strain M3 for Prevention of Recurrent C difficile Infection: A Randomized Clinical Trial. JAMA, 313(17), 1719–1727. doi:10.1001/jama.2015.3725

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter