Het paleodieet helpt bij Metabool Syndroom
20 Jul, 2016
Door: Fleur Kortekaas
In het afgelopen decennium is het paleolithische dieet (of paleodieet) populair geworden dankzij geclaimde gezondheidsvoordelen. Het verschilt echter in vele opzichten van officiële voedingsaanbevelingen. Granen, zuivelproducten en industrieel bewerkte voedingsmiddelen worden bijvoorbeeld niet gebruikt in dit dieet.
Eind vorig jaar verscheen een meta-analyse onder leiding van Hanno Pijl, diabetoloog verbonden aan de Universiteit van Leiden en betrokken bij het initiatief Voeding Leeft. Deze meta-analyse onderzocht de effecten van paleovoeding op het metabool syndroom, in vergelijking met de standaard voedingsrichtlijnen. De onderzoekers voerden een meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde studies uit. De belangrijkste onderzoeksvraag van dit onderzoek was: verbetert een paleolithische dieet metabole risicofactoren? (Manheimer et al, 2015).
De meta-analyse omvatte vier gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met een totaal van 159 deelnemers die een van de vijf symptomen van metabool syndroom hadden. Een van de waargenomen effecten was de gunstige invloed op de lichaamssamenstelling. Het paleolithische dieet resulteerde, binnen een termijn van 6 maanden, in grotere reducties in lichaamsgewicht en tailleomtrek dan diëten die op basis van aanbevelingen van de officiële gezondheid. Een andere belangrijke bevinding was de reductie in risicoparameters indicatief voor hart en vaatziekten. Er was sprake van een verlaging van de systolische en de diastolische bloeddruk en een afname van bloedtriglyceriden, ten opzichte van een voeding volgens de huidige voedingsrichtlijnen. Het paleodieet beïnvloedde de bloedsuikerrespons gunstig: er was sprake van een verbetering van nuchtere bloedsuikerwaarden en insuline, alleen het verschil tussen de twee diëten was niet significant. Beide diëten veranderen de bloedsuikerrespons op eenzelfde gunstige wijze.
Onderzoekers baseren het gunstige effect van het paleodieet op het vermijden van industrieel bewerkt voedsel. Paleolithische diëten bevatten geen bewerkt voedsel of voedsel met een hoge glycemische index. De glycemische lading is laag onder meer door het lage koolhydraatgehalte. Dit helpt laaggradige ontsteking voorkomen en vermindert het risico op insulineresistentie. Beiden liggen ten grondslag aan het metabool syndroom. Uit dit onderzoek lijkt het aannemelijk dat een voeding gericht op het nuttigen van zoveel mogelijk onbewerkte ongeraffineerde voeding de gezondheid van mensen met het metabool syndroom kan bevorderen. Onderzoekers vragen zich wel af wat de bijdrage van het niet gebruiken van graan en zuivel is aan dit onderzoeksresultaat.
Onderzoek naar de samenstelling van ons dieet op de bloedsuikerspiegel vindt op grotere schaal plaats. Het Louis Bolk Instituut te Zeist initieerde onlangs een onderzoeksproject onder leiding van medisch fysioloog Peter Voshol naar de effecten van het paleodieet bij diabetes type 2. Deense onderzoekers publiceerden recent onderzoeksresultaten waaruit een verbetering van nuchtere leptinewaarden bij diabetespatiënten bleek als ze het paleodieet gebruikten, dan als ze volgens de huidige voedingsrichtlijnen aten (Fontes-Villalba et al., 2016)
Bron:
Manheimer EW, van Zuuren EJ, Fedorowicz Z, Pijl H. Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr 2015 Aug 12 (Epub ahead of print; DOI: 10.3945/ajcn.115.113613).
Fontes-Villalba, M., Lindeberg, S., Granfeldt, Y., Knop, F. K., Memon, A. A., Carrera-Bastos, P., … Jönsson, T. (2016). Palaeolithic diet decreases fasting plasma leptin concentrations more than a diabetes diet in patients with type 2 diabetes: a randomised cross-over trial. Cardiovascular Diabetology, 15(1), 80. http://doi.org/10.1186/s12933-016-0398-1