Hoge consumptie ultrabewerkte voeding bij vega(n) voedingspatronen

18 Dec, 2024

Steeds meer mensen kiezen voor een overstap naar een plantaardige(r) voedselpatroon. De hoeveelheid ultrabewerkte voedingsmiddelen in deze diëten is echter grotendeels onbekend. Deze studie onderzocht de consumptie van ultrabewerkte en minimaal bewerkte voedingsmiddelen bij diverse voedingspatronen in een grote dataset van volwassenen in het Verenigd Koninkrijk.

Het onderzoek betrof een dwarsdoorsnede-analyse van 199.502 deelnemers aan de UK Biobank, gerekruteerd tussen 2006 en 2010. Aan de hand van voedselfrequentievragenlijsten werden dieettypen onderscheiden: veganistisch, vegetarisch, pescotarisch, flexitarisch, matig rood vlees en regelmatig rood vlees. De voedselconsumptie werd verzameld via 24-uurs voedingsnavraag (tussen 2009 en 2012). De primaire uitkomsten waren het percentage ultrabewerkte voeding en minimaal bewerkte voedingsmiddelen in de dagelijkse voedselinname (gram/dag).

De gemiddelde consumptie van ultrabewerkte voeding bleek het hoogst bij vegetariërs (23,8%), veganisten (22,7%) en regelmatige roodvleeseters (24,2%). De resultaten, gecorrigeerd op een groot aantal factoren als leeftijd, geslacht, etniciteit, rookstatus, lichamelijke activiteit, opleidingsniveau en inkomen, lieten zien dat vegetariërs gemiddeld 1,3 procent meer ultrabewerkte voeding consumeerden dan regelmatige roodvleeseters. Matige roodvleeseters, flexitariërs en pescotariërs aten minder ultrabewerkte voeding dan regelmatige roodvleeseters. Er was geen bewijs voor een verschil in consumptie van ultrabewerkte voeding tussen veganisten en regelmatige vleeseters. Minimaal bewerkte voeding werd door alle dieetgroepen meer gegeten dan door regelmatige roodvleeseters, met de grootste stijging bij veganisten.

De onderzoekers concluderen dat vegetarische diëten een hogere hoeveelheid ultrabewerkte voeding bevatten, terwijl diëten met een matige hoeveelheid vlees of vis minder ultrabewerkte voeding bevatten. Bij de overgang naar meer plantaardige voeding is het belangrijk om ook een verschuiving naar minimaal bewerkte voedingsmiddelen te stimuleren.

Bronvermelding:
Chang, K. & et al. (2024). Plant-based dietary patterns and ultra-processed food consumption: a cross-sectional analysis of the UK Biobank. The Lancet,78: 102931.

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter