Kleine, hele visjes eten is gezond

28 Aug, 2024

Het is algemeen bekend dat het eten van vis gezond is. Dit is ondermeer goed gedocumenteerd in studies naar het visrijke mediterrane voedingspatroon. Een Japanse studie heeft nu aangetoond dat het eten van de héle vis, inclusief botten en organen, mogelijk nog meer gezondheidsvoordelen biedt.

Japanners eten van oudsher kleine vissen, waaronder lodde, Japanse smelt en gedroogde sardines. Het is gebruikelijk dat zij deze vissen in het geheel consumeren, inclusief kop, botten en organen, die rijk zijn aan onder meer calcium en vitamine A. In deze studie zijn de gezondheidsvoordelen van deze eetgewoonte onderzocht door de gegevens van deelnemers aan de Japan Multi-Institutional Collaborative Cohort (J-MICC) studie te bestuderen, bestaande uit 80.802 volwassenen, die gemiddeld negen jaar werden gevolgd.

Uit de studie bleek dat vrouwen die vaak kleine vis aten, een aanzienlijk lager risico hadden op sterfte door alle oorzaken, inclusief kanker. Vrouwen die 1 tot 3 keer per maand, 1 tot 2 keer per week, of 3 keer of meer per week kleine vis aten, hadden respectievelijk 32%, 28% en 31% minder kans om te sterven, vergeleken met degenen die zelden kleine vis eten. Bij mannen werd een vergelijkbare trend waargenomen, maar deze was niet statistisch significant. De onderzoekers vermoeden dat niet-gemeten factoren, zoals de portiegrootte, een rol kunnen spelen bij deze bevinding.

De onderzoekers concluderen dat het opnemen van kleine, hele visjes in het dagelijkse dieet een eenvoudige maar effectieve strategie kan zijn om - vooral onder vrouwen - het sterfterisico te verminderen en de levensduur te verlengen.

Bronvermelding
Kasahara, C. et al. Association between consumption of small fish and all-cause mortality among Japanese: the Japan Multi-Institutional Collaborative Cohort Study. Public Health Nutrion, 27(e135), 1-18, doi:10.1017/S1368980024000831.

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter