Kruiden voor lage rugpijn

19 Jan, 2015

Het is mooi als de traditionele toepassing van kruiden wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Het creëert namelijk draagvlak voor een bredere toepassing van deze kruiden in de gezondheidszorg. En het maakt de beschikbaarheid van de kruiden groter voor juist die mensen die profijt van de kruiden zouden kunnen ondervinden. Zo is onlangs het gebruik van medicinale extracten van Duivelsklauw en Wilg bij lage rugpijn bevestigd door niemand minder dan onderzoekers van het gerenommeerde Cochrane Centre for systematic reviews (H et al., 2014).

Lage rugpijn komt heel erg veel voor. De cijfers liegen er niet om; bijna een derde van de bevolking heeft er op een gegeven moment hinder van. Het gebruik van pijnstillers tegen deze rugpijn gaat met bijwerkingen zoals maagproblemen gepaard.

Onderzoekers van de complementaire en alternatieve geneeswijzen groep van het Cochrane Centre verzamelden systematisch alle studies ooit uitgevoerd met kruiden in de behandeling van niet-specifiek rugpijn. Dat is rugpijn die niet toe te schrijven is aan reuma, artrose, fracturen, een hernia of andere duidelijke oorzaak. Zowel uitwendig als inwendig toegepaste kruiden werden meegenomen in de analyse. De rugpijn kon daarbij acuut of chronisch van aard zijn.

Veertien studies met in totaal 2050 deelnemers werden gevonden. Uit de systematische review blijkt dat Harpagophytum procumbens (Duivelsklauw) in een gestandaardiseerde dagelijkse dosis van 50, 60 of 100 mg harpagoside beter werkt dan de pijnstiller Vioxx. Hetzelfde geldt voor Salix alba (Wilgenbast), gestandaardiseerd op 120 of 240 mg salicine. Beide kruiden hebben geen bijwerkingen, hetgeen je over het inmiddels van de markt gehaalde Vioxx niet kon zeggen.

De uitwendig toegepaste kruiden brachten het er ook goed van af. De pijnstillende werking van de etherische olie lavendel, de crèmes Spiroflor, cayenne (Capsicum frutescens), smeerwortel (Symphytum officinale) en Solidago chilensis  bij lage rugpijn werd bevestigd.
 
Bron:
Oltean H, Robbins C, van Tulder MW, Berman BM, Bombardier C, Gagnier JJ. Herbal medicine for low-back pain. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 12. Art. No.: CD004504. DOI: 10.1002/14651858.CD004504.pub4 – See more at: http://summaries.cochrane.org/CD004504/BACK_herbal-medicine-for-low-back-pain#sthash.YWpUqZFq.dpuf

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter