Kuren met Deepak Chopra

29 Sep, 2016

Door: Fleur Kortekaas

Deelnemers aan een ayurvedisch gezondheidsprogramma, ontwikkeld door auteur en arts-onderzoeker Deepak Chopra, hadden een aanzienlijke en blijvende toename van welzijn en vermindering van angst ten opzichte van een controlegroep. De resultaten van dit onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine. Het onderzoek werd uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van California, het Samueli Instituut, Duke University en het New Yorkse Mount Sinai ziekenhuis (Mills et al., 2016).

Het Perfect Health (PH) programma is een moderne versie van de oorspronkelijke ayurvedische Panchakarma (reinigingstherapie). PH wordt al 15 jaar aangeboden aan het Amerikaanse Chopra Center voor Welzijn, opgericht door Deepak Chopra. Ongeveer 800 personen volgen de cursus jaarlijks. Belangrijke onderdelen van het programma omvatten lichaamsreiniging door inname van kruiden, -vezels en oliën; gezonde ayurvedische vegetarische voeding, dagelijkse oliemassagebehandelingen en hydrotherapie. Het programma bestaat verder uit lezingen over levensstijl, meditatie en yogafilosofie. De PH-groep nam bovendien tweemaal daags deel aan groepsmeditatie, yoga, ademhalingsoefeningen (pranayama) en emotionele expressie.

Het onderzoek evalueerde gezonde mannen en vrouwen die deelnamen aan het ayurvedische programma op het kuuroord gedurende 6 dagen. De controlegroep bestond uit deelnemers die op hetzelfde resort gewoon ontspanden, zoals op vakantie. Na een maand werd de gezondheid van de deelnemers weer in kaart gebracht. Gemeten werden indicatoren van welzijn: spiritualiteit, dankbaarheid, zelf-mededogen en angst. Het welzijn van de groep die het PH programma volgde was groter aan het einde van de kuur en dit herstel hield stand tot in ieder geval een maand na afloop van de kuur.

De complete tekst van het artikel is hier te vinden.

Bron:
Mills, P. J., Wilson, K. L., Pung, M. A., Weiss, L., Patel, S., Doraiswamy, P. M., … Tanzi, R. E. (2016). The Self-Directed Biological Transformation Initiative and Well-Being. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 22(8), 627–634. http://doi.org/10.1089/acm.2016.0002

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter