Tastbaar contact
07 Jun, 2012
De tastzin is het meest basale zintuig en tegelijkertijd het meest ondergewaardeerd en genegeerd. Het gaat dan om het letterlijke ofwel het sensorische voelen. Het sensorische voelen en het innerlijk voelen zijn sterk verbonden. Er is zelfs een directe koppeling tussen tasten en voelen. Voelen is de betrokkenheid bij de dingen om je heen. Wat doet dat wat er is bij jou? Welke betekenis heeft dat voor jou?
‘Het lichaam liegt nooit’ … het voelt en geeft signalen. Binnen de haptonomie leer je deze signalen ontdekken, ervaren en toepassen.
Haptonomie gaat over de leer van de tast. Het woord haptonomie is afgeleid van de Griekse woorden ‘hapsis’ en ‘nomos’. Hapsis staat voor tasten, aanraken en gevoel. Nomos betekent wet of regel, of het geheel van wetmatigheden.
Wat voor beschrijving je er ook aan geeft… haptonomie gaat over voelen. Het omschrijft wetmatigheden omtrent voelen en aanraken. Voelen in alle menselijke situaties, omstandigheden en in de onderlinge communicatie. Haptonomie heeft ook alles te maken met contact. Contact met jezelf en van daaruit met de ander.
Meer informatie: www.haptonomie.nl www.synergos.nl www.ith-haptonomie.nl www.haptonomie.com Lees het gehele artikel vanaf pagina 32 in het VNGK 4/12. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50. Bronvermelding: - Haptonomie- een kwestie van gevoel, Bob Boot - Over de kleine dingen - een inleiding in de haptonomie, drs. T.A.C.M. Gerritse - Het lichaam als verhaal- haptonomie in het dagelijks leven, Dieuwke Talma - Het lichaam liegt nooit, Ted Troost