Hart en bloedvaten
25 Jun, 2018
Door: Drs. Nadja van de Kleut
Over het hart wordt veel gezegd, zowel vanuit medisch oogpunt als vanuit filosofische, esoterische en spirituele invalshoeken. We kennen allemaal spreekwoorden en gezegdes die met het hart en het bloed te maken hebben. Het hart is letterlijk en figuurlijk het centrum van ons lichaam en is door middel van bloedvaten verbonden met alle cellen. Uit onderzoek blijkt dat het hart een zelforganiserend, complex orgaan is dat niet alleen informatie ontvangt, maar ook boodschappen uitzendt en dus communiceert.1 Er zijn zelfs cardiologen en neurologen die aangeven dat er een connectie is tussen het hart en het brein, een zogenaamd hart-hersensysteem.
Het hart levert de kracht die nodig is om het bloed door het lichaam te pompen en elke cel van de juiste stoffen te voorzien. Bij veel ziektebeelden aan hart en bloedvaten duurt het jaren voordat ze zichtbaar zijn, vaak in de vorm van een beroerte of een hartinfarct. De gezondheid is dan al flink aangetast, bijvoorbeeld als gevolg een chronische hypertensie en/of een chronische vaatontsteking. Medicatie is dan vaak noodzakelijk.
Het hart is een holle spier die gekoppeld is aan het zenuwstelsel, waardoor het mogelijk is om zowel in pompkracht als in frequentie te variëren. Het voordeel hiervan is dat het lichaam snel kan reageren op een veranderde voedingsbehoefte van weefsels overal in het lichaam. Omdat de bloedvaatwanden erg elastisch zijn, kan de diameter makkelijk aangepast worden als de voedingsbehoefte van weefsel verandert. Daarnaast zorgt het supergladde endotheelweefsel voor zo min mogelijk wrijving, waardoor het hart minder kracht hoeft te geven om het bloed rond te pompen.
De kracht die het hart geeft om het bloed rond te pompen genereert de bovendruk, de elasticiteit van de bloedvaten genereert de onderdruk. De fysiologische grenzen voor een gemiddelde normale bloeddruk variëren tussen de 60 en 80 mmHg (diastolische of onderdruk) en tussen de 90 en 120 mmHg (systolische of bovendruk).1 De waardes voor een te lage bloedruk liggen lager dan 110/70 mmHg bij mannen en 100/60 mmHg bij vrouwen. Complicaties zijn zeldzaam en de klachten, zoals duizeligheid, licht in het hoofd, zwarte vlekken voor de ogen, misselijkheid, wazig zien en vermoeidheid worden veroorzaakt door zuurstoftekort in bijvoorbeeld de hersenen.2
- Robert Jan Hendriks, Wat is normale bloeddruk.
- NHG, Lage bloeddruk.
- NHG, Hoge bloeddruk.
- Hartstichting, Risico’s van hoge bloeddruk.
- David Servan- Schreiber. Uw brein als medicijn .2003 Editions Robert Laffont, Parijs. Vertaling: Kosmos Z&K uitgevers Utrecht/ Antwerpen. ISBN 9021528490