Met acupressuur minder moe na borstkankerbehandeling

20 Jul, 2016

Door: Fleur Kortekaas

Acupressuur helpt om aanhoudende vermoeidheid bij vrouwen die werden behandeld voor borstkanker te verminderen, zo blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek (Richard, 2016). Vermoeidheid is een van de meest voorkomende langetermijneffecten van de behandeling van borstkanker. Ongeveer een derde van de vrouwen ervaren matige tot ernstige vermoeidheid tot 10 jaar na afloop van hun behandeling.

De studie, gepubliceerd in JAMA Oncology, stelde vast dat acupressuur vermoeidheid met 27 tot 34 procent vermindert over een periode van zes weken. Tweederde van de vrouwen die deze vorm van ontspanningsacupressuur toepasten, bereikten normale energieniveaus.

‘Vermoeidheid is een onderschat symptoom bij een groot aantal chronische ziekten, vooral bij kanker. Het heeft een grote invloed op de kwaliteit van het leven. Acupressuur is gemakkelijk te leren en patiënten kunnen het zelf doen’, aldus hoofdonderzoeker Suzanna Zick, hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de Universiteit van Michigan.

Onderzoekers wierven 424 vrouwen die een behandeling voor borstkanker hadden ondergaan. Deelnemers werden gerandomiseerd naar ontspannende acupressuur, stimulerende acupressuur of gebruikelijke zorg (voorlichting over slaaphygiëne). De vrouwen werden onderwezen hoe acupressuurpunten te lokaliseren en te stimuleren, zodat zij het thuis eenmaal per dag gedurende zes weken konden uitvoeren.

Aan het eind van de studie resulteerden beide acupressuurbehandelingen in significante, duurzame verbeteringen in vermoeidheid. Maar alleen ontspannende acupressuur verbeterde ook de kwaliteit van de slaap en de algehele kwaliteit van leven.

Bron:
Richard E. Harris, PhD. Investigation of 2 Types of Self-administered Acupressure for Persistent Cancer-Related Fatigue in Breast Cancer Survivors: A Randomized Clinical Trial. JAMA Oncology, July 2016 DOI: 10.1001/jamaoncol.2016.1867

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter