Eet je brein beter

24 Oct, 2024

Door Miriam Notenboom

Ons brein weegt slechts anderhalve kilo, pakweg 2 procent van het totale lichaamsgewicht. Toch verbruikt het maar liefst 20 tot 25 procent van de energie die je via je voedsel binnenkrijgt. Het maakt daarbij niet uit of je ergens diep over nadenkt of lekker ligt te slapen.1 Dat het belangrijk is dat die energievoorziening goed verloopt, lijkt daarmee evident. Toch is de breinstofwisseling pas recent een aandachtsgebied binnen de psychiatrie en neurologie.

In de geestelijke gezondheidszorg worden mentale problemen doorgaans toegeschreven aan een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Bij sommige diagnoses spelen breinprocessen een belangrijke rol; denk aan dementie, schizofrenie en psychotische stoornissen. Bij diagnoses als depressie en posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) is er vaak meer aandacht voor psychosociale factoren. Vrijwel altijd bestaat de behandeling uit therapeutische interventies en/of medicijnen die ingrijpen op de chemie van de hersenen.
Dat ook bepaalde voedingsstoffen daarop invloed kunnen hebben is op zich geen nieuwe gedachte. Vitamine D, omega 3-vetzuren en tryptofaan worden vaak aan de man gebracht vanwege hun gunstige uitwerking op het brein. Helaas doet suppletie weinig tot niets om depressies te voorkomen, constateerden onderzoekers in een grootschalig Europees onderzoek, het MooDFOOD-project, waarbij een deel van de deelnemers met depressieve klachten naast een gezond dieet ook supplementen kregen voorgeschreven. Het maakte geen verschil.2
Die uitkomst zal geen verrassing zijn voor een nieuwe stroming van psychiaters en neurowetenschappers die zich bezighoudt met de stofwisseling van het brein in relatie tot mentale problemen. Wanneer je geen inzicht hebt in de onderliggende stofwisselingsverstoringen in het brein, zijn supplementen een schot hagel.

Meer informatie: www.lbiresearch.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 38 in het VNIG 6/24.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Universiteit Leiden. (2024, 3 juni). Masterclass Voeding voor het brein. Geraadpleegd op 19 augustus 2024, van video.leidenuniv.nl/media/t/1_na98sb45
2. MooDFOOD, preventing depression through food. (2018). Geraadpleegd op 19 augustus 2024, van moodfood-vu.eu
3. Palmer, C. M. (2023). Brain Energy: Een revolutionaire kijk op psychische klachten. Uitgeverij Lucht.
4. Ede, G. (2024). Heel je hoofd: Verander je voeding, verbeter je stemming en verminder je angst. Uitgeverij Lucht.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter