Cees Tjeerdema over meridiaan-kleurentherapie
22 Jun, 2020
Door Toine de Graaf
Cees Tjeerdema werkte als fysiotherapeut in een ziekenhuis, toen begin jaren tachtig Christel Heidemann (1924-1998) zijn pad kruiste. De Duitse grondlegster van de meridiaan-kleurentherapie betastte zijn rug en gaf op basis daarvan een rake persoonsbeschrijving. ‘Ik dacht: hoe kan dit nou?’, vertelt Tjeerdema. ‘Daar wilde ik meer van weten.’ Hij volgde de opleiding tot meridiaan-kleurentherapeut. Na het overlijden van Heidemann zou hij haar werk samen met Barbara Küper-Frerich voortzetten in de Christel Heidemann Academie. Vele jaren later is de 67-jarige Tjeerdema nog altijd actief als meridiaan-kleurentherapeut. Een interview.
Om de persoonsbeschrijving die Heidemann hem destijds gaf, kan Cees Tjeerdema nog altijd glimlachen. De diagnostiek op de rug leek een vorm van ‘hocus pocus’, maar dat bleek een misvatting. ‘De levensenergie in de meridianen staat in directe verbinding met het onderhuidse bindweefsel’, legt Tjeerdema uit. ‘Iedere verstoring van die levensenergie veroorzaakt een voelbare verandering van de spanning van dat bindweefsel. Vooral op de rug is dit goed voelbaar op een voor elke meridiaan specifieke plaats. Dit verklaart waarom het bindweefselonderzoek op de rug zo’n belangrijk diagnostisch en therapeutisch hulpmiddel is binnen de meridiaan-kleurentherapie.’
Zijn praktijkruimte in het Friese Makkum oogt eenvoudig. Maar wie rondkijkt, ontwaart toch enkele opmerkelijke attributen. Zoals de kleurencirkel aan de wand, waarvoor Wolfgang Goethe de basis legde. En het houten doosje met kleine stukjes geverfde zijde, in allerlei kleuren. Je zou er zo overheen kijken, als je niet wist dat het een cruciaal instrument is voor elke meridiaan-kleurentherapeut. Voor de gemiddelde buitenstaander grenst het specialisme dat Tjeerdema beoefent aan tovenarij. ‘Het is een wonder, wat die kleine kleurige lapjes bewerkstelligen’, meldt een tevreden patiënt op de website van beroepsvereniging. Maar voor Tjeerdema is het een rationele behandelvorm, waarin het werk van enkele bijzondere pioniers en wetenschappers samenkomt.
Meer informatie: www.meridiaantherapie.nl www.meridiaankleurentherapie.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 28 in het VNIG 4/20. Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50 Bronvermelding:- E. van Wijk, e.a. Biofotonen en meridianen: op weg naar een nieuwe effectmaat. Deel 1: Achtergrond en methodologie. Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde, 2018; 1:22-31.
- CMA de Bruijn, e.a. Optimizing VAP scars after childhood cancer treatment: a pilot study. Support Care Cancer, 2017; 25(12):3651-3654.
- MK. Mejdahl, e.a. Persistent pain and sensory disturbances after treatment for breast cancer: six year nationwide follow-up study. British Medical Journal 2013; 346:f1865.
- E. Kalso. IV. Persistent post-surgery pain: research agenda for mechanisms, prevention, and treatment. British Journal of Anaesthesia 2013; Volume 111 (1):9-12.