De angst om voeding te veranderen
08 Dec, 2014
Door: Rineke Dijkinga
Voeding is een van de belangrijkste pijlers van onze gezondheid. Het aantal mensen dat met hun voeding onbewust en zeker ongewild klachten in stand houdt of verergert is groot. Welke therapie je ook beoefent bij een cliënt: voeding, beweging en ontspanning vormen de basis van onze gezondheid. Rode draad in mijn praktijk, boeken en lezingen zijn de spreuken: ‘De beste dokter staat in de keuken’ en ‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’. Mijn grote passie is het aanreiken van praktische handvatten om (h)eerlijk zelf je eten te bereiden met langzame koolhydraten, gezonde vetten, voldoende eiwitten en geneeskrachtige kruiden en specerijen.
Ik ben gek op spreuken, gezegdes en mooie beeldspraak. Het toilet in mijn praktijk hangt er vol mee. Ook een songtekst van Daniel Lohues prijkt er aan de muur, die samengevat luidt: ‘Je moet niet bang zijn voor veranderen: angst duurt maar heel even, maar spijt houd je altijd’. Het fenomeen ‘angst om te veranderen’ duikt bijna dagelijks op in mijn spreekkamer, als ik mensen adviseer hun voedingsgewoontes te veranderen. Ook al komen ze bij me om hun voedingspatroon onder de loep te nemen, toch duiken er meestal zorgen en angsten op als ze ‘moeten’ veranderen. Zelfs al zijn ze er heilig van overtuigd dat ze daardoor gezonder en energieker zullen worden. Zonder te generaliseren, hoor ik vaak dezelfde argumenten om niet te hoeven veranderen. Gelukkig zijn er veel praktijkvoorbeelden en tips die de ‘beren op de weg’ kunnen wegjagen. Dat zorgt ervoor dat mensen toch het roer omgooien en uiteindelijk blij zijn dat ze hun angst opzij gezet hebben. Daniel Lohues heeft helemaal gelijk! Laten we de meest gehoorde argumenten eens onder de loep nemen.
Meer informatie: www.rinekedijkinga.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 38 in het VNGK 1/15. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.