De kracht van de ‘alternatieven’(2)

21 Oct, 2014

Door: Toine de Graaf

In het eerste deel van dit tweeluik werd de tegenwind ontleed waarmee de ‘alternatieve geneeskunde’ na de millenniumwisseling te maken heeft gekregen. In dit barre klimaat wordt steeds duidelijker waarin de ‘kracht’ schuilt van de alternatieven. De belangrijkste elementen in één zin: aandacht voor de hele mens die veilig is en voordelig. Dit is niet onopgemerkt gebleven, getuige de steun die groeit onder de oppervlakte.

De tv-serie Uitgedokterd?! lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden. In 2008 werden in een zesluik diverse alternatieve behandelaars en hun patiënten geportretteerd. De NCRV-serie maakte vele tongen los. Zelf had ik destijds contact met een reguliere neuroloog, die toegaf jaloers te zijn op de tijd en aandacht die de ‘alternatieven’ kunnen investeren. Hij was onder de indruk geraakt van de intensiteit en kwaliteit van het patiëntencontact. ‘Alternatieve behandelaars slagen erin om het contact zélf te gebruiken als medicijn’, vertelde hij me. ‘Als dokters moeten we af van de zakelijke en afstandelijke benadering, die we onszelf hebben aangeleerd. We dienen ons veel meer te ontwikkelen naar een coachende stijl, naar voorbeeld van de alternatieven.’ De neuroloog had ervan geleerd: ‘Ik probeer nog meer dan voorheen álles in te zetten wat de patiënt kan helpen, zoals oogcontact en stemgebruik. Wanneer een patiënt een half uur nodig heeft in plaats van een kwartier, geef ik hem dat half uur.’

 

Lees het gehele artikel vanaf pagina 27 in het VNGK 6/14.    Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

is sinds 1989 gespecialiseerd in (complementaire) gezondheidszorg. Na dienstverbanden bij een verpleegkundig vakblad en een dagblad, koos hij in 1996 voor een freelance bestaan. Hij leverde artikelen aan zo'n zestig titels (kranten en tijdschriften). In 2016 verscheen van hem het boek 'De kracht van de alternatieven'.

Laat een reactie achter