Diabetes type 2, hoe krijg je je bloedsuiker onder controle

12 Feb, 2015

Door: Els Smits

In Nederland hebben in totaal een kleine miljoen mensen diabetes, waarvan 90% de type 2 variant. Het is daarmee de meest voorkomende chronische ziekte in ons land. Nog eens 750.000 mensen zitten in de gevarenzone om diabetes type 2 te krijgen. Tussen 2000 en 2011 steeg het aantal diabetespatiënten met ruim de helft. Als we die lijn doortrekken, kunnen in 2030 ruim 1,2 miljoen Nederlanders rekening houden met deze diagnose. Met daarnaast een onbekend aantal mensen bij wie het nog niet is ontdekt. Hoewel veel diabetici medicijnen krijgen voorgeschreven, is er juist ‘complementair’ een hoop winst te behalen in de preventie en behandeling van de ziekte.

Diabetes type 2 is een aandoening die zich heel geleidelijk aan ontwikkelt en aanvankelijk niet of nauwelijks tot klachten leidt. In de Hoorn-studie van 1989-1998 bleek dat de helft van de mensen met diabetes type 2 daar ongemerkt mee rondliep. Soms wordt het zelfs pas in een vergevorderd stadium ontdekt door ernstige complicaties als een hartinfarct, nierfalen of blindheid. Suikerziekte noemen we het ook wel, omdat het alles te maken heeft met het bloedsuikergehalte. Bij suikerziekte gaat er iets mis in het transport van glucose naar de cellen, waardoor er teveel glucose aanwezig blijft in het bloed.

 

Lees het gehele artikel vanaf pagina 34 in het VNGK 2/15. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50. Bronvermelding: - Medische basiskennis. Frans Verstappen, 2009. - www.diabetesfonds.nl - www.nhg.org - www.evenwijs.nl - Functional foods-based diet as a novel dietary approach for management of type 2 diabetes and its complications: A review. Parvin Mirmiran, Zahra Bahadoran, Fereidoun Azizi. World J Diabetes. Jun 15, 2014; 5(3): 267–281. - Een pleidooi voor echt eten. Michael Pollan. 2010.

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter