Homeopathie in de laatste levensfase
26 Aug, 2024
Door Lilian Peters
Resie werkte jarenlang als huisarts en homeopathisch arts in Vroenhoven (België) en Maastricht. Nu zij 65 is, legt zij het accent steeds meer op het overdragen van haar kennis. Zij is gestopt met haar praktijk als huisarts, superviseert nog steeds als homeopathisch arts en reist de hele wereld over om op seminars en congressen te spreken over homeopathie en integratieve geneeskunde. Over palliatieve zorg gaf zij meerdere nascholingen en publiceerde ze artikelen. In dit interview deelt ze haar kennis over de inzet van homeopathie tijdens de laatste levensfase: ‘Ik vind het belangrijk dat het veel breder in de maatschappij bekend wordt dat je in de palliatieve zorg zoveel kunt doen met homeopathie.’
Je geeft aan dat het belangrijk is om onderscheid te maken tussen de palliatieve en de terminale fase. Wat is het verschil?
De terminale fase is de periode waarin mensen zich gaan voorbereiden om te sterven. De palliatieve fase kan wel twee of drie jaar voordat iemand sterft beginnen. Deze mensen zijn in het reguliere circuit uitbehandeld, er is geen nieuwe therapie meer die nog geprobeerd kan worden, en de behandeling richt zich op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Dit is een hele dankbare groep patiënten waar je in de homeopathie veel mee kunt. Je zit de oncoloog niet meer in de weg. Je kunt aan de slag met homeopathische middelen en supplementen, met meditatie en visualisatie. Mensen gaan misschien hun levensverhaal opschrijven. Je kunt veel aandacht geven aan het spirituele stuk. Bijna iedereen die in de palliatieve fase bij je komt, heeft al dan niet last van ernstige bijwerkingen van de therapieën die ze hebben doorgemaakt of nog steeds ondergaan. Radiotherapie, chemotherapie en operaties hebben een enorme invloed op de kwaliteit van leven. Mensen zijn ernstig vermoeid, hebben neuropathische pijn na chemotherapie en soms lokale pijnklachten na radiotherapie. In de homeopathie noemen we dat never well since…
Lees het gehele artikel vanaf pagina 28 in het VNIG 5/24.
Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.