Kampo-kruidengeneeskunde

24 Oct, 2024

Door Armelle Demmers

In het fraaie academiegebouw van de Universiteit van Utrecht aan het Domplein werd eind mei het Tetranational Congres Phytotherapy 2024 gehouden. Tijdens de lunchpauze sta ik met een groepje andere toehoorders buiten te praten als dr. Kenny Kuchta zich bij ons aansluit. Hij maakt direct diepe indruk op mij als hij na een korte kennismaking moeiteloos belangrijke jaartallen opsomt uit de Kampo-kruidengeneeskunde, een deel van de geschiedenis die mij totaal onbekend is. De korte ontmoeting heeft mij nieuwsgierig gemaakt en na het congres verdiep ik me in deze Japanse kruidengeneeskunde, die veel Europese invloeden blijkt te hebben.

Kampo is een Japanse medisch-academische traditie met kruidengeneesmiddelen, ontstaan uit de import van Chinese medische literatuur en de immigratie van geschoolde artsen uit China en Korea naar Japan, tussen de zesde en tiende eeuw na Christus. Vóór deze tijd zijn er weinig beschrijvingen gevonden van kruidengeneeskunde in Japan en wat er gevonden is gaat vooral over sjamanistische helingen.
Vandaag de dag is de Kampo-geneeskunde volledig geïntegreerd in het Japanse gezondheidszorgsysteem. Er worden ongeveer 150 gestandaardiseerde formules gebruikt, voornamelijk op basis van planten. Kampo-gezondheidsproducten kunnen worden geclassificeerd als medicijnen of voedingssupplementen. De basis van Kampo is een rijke erfenis van traditionele praktijken. Daarnaast past het zich aan aan de behoeften van de moderne gezondheid.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 42 in het VNIG 6/24.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Kuchta, K. (2019). Traditional Japanese kampo medicine – History of ideas and practice; Part 1: From ancient shamanic practice to the medical academies of Edo. Traditional and Kampo Medicine, 6(2), 49-56.
2. Georg-August-Universität Göttingen. (z.d.). Dr. Kenny Kutcha. Geraadpleegd op 17 juli 2024, van www.uni-goettingen.de/dr.+kenny+kuchta

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter