Suikers, ziek zijn van dat waar we het meest van houden

12 Feb, 2015

Door: Rineke Dijkinga

Vanuit onze oergenen bekeken, is het niet vreemd dat we gek zijn op suiker. Suikers in de nazomer (in fruit en honing) waren het seintje dat de herfst en winter eraan kwamen. Tijd dus om een vetopslag voor de lange wintermaanden te genereren. Hoe meer vetopslag, hoe beter je tegen een stootje kon in de winter. Survival of the fattest! Daarnaast houden we van nature van suiker. De zoete smaak was immers een indicatie dat iets eetbaar en veilig was. Dat suikers niet echt gezond zijn, is inmiddels wel bekend. Maar wat is er nu precies zo ongezond aan? Wat zijn de consequenties van suikerconsumptie voor ons lichaam? Laten we eens kijken naar het effect van snelle suikers en fructose.

Die oergenen van ons zijn in de loop van de laatste eeuw danig in de war geraakt: we eten 365 dagen per jaar suiker, in totaal zo’n 50 kilo per persoon. Veel mensen geloven dat niet en denken ‘dat geldt echt niet voor mij’. Wat ze zich niet realiseren, is dat circa 80% van deze 50 kilo onzichtbaar ‘verpakt’ is in voedingsmiddelen waarin we suiker totaal niet verwachten: brood, soep, dressings, sauzen, enzovoort. Suikers kunnen onder wel 50 verschillende namen op het etiket staan.

 

Lees het gehele artikel vanaf pagina 10 in het VNGK 2/15. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter