Antibiotica

20 Jan, 2016

Door: Fleur Kortekaas

Het op tijd inzetten van antibiotica bij infecties redt levens. De onderzoeker Laxminarayan en zijn collega’s schatten in dat wereldwijd 445.000 van de 590 000 sterfgevallen als gevolg van een longontsteking bij kinderen onder de 5 jaar door antibiotica voorkomen hadden kunnen worden, als er voldoende toegang tot antibiotica was geweest.

Tegelijkertijd gaat frequent voorschrijven van antibiotica samen met een verhoogde kans op resistentie van ziekteverwekkers en is er sprake van een tijdelijk verhoogde kwetsbaarheid voor andere infecties. Om antibiotica te kunnen blijven inzetten als ze nodig zijn, moet resistentie voorkomen worden. De vraag is hoe de (internationale) gezondheidszorg de balans kan houden tussen het te vaak voorschrijven van antibiotica en het te weinig inzetten in medische situaties die daar om vragen.

De week van 16-22 november 2015 was Wereld Bewustzijnsweek voor Antibiotica. Het thema is ‘Antibiotics; Handle with Care”. In de aanloop naar deze week publiceerde het medisch tijdschrift The Lancet een serie van artikelen over het accuraat en op juiste wijze inzetten van antibiotica. De serie artikelen in de Lancet volgt 2 jaar nadat de Lancet Commissie Infectieziekten bijeenkwam over antibiotica resistentie en de noodzaak voor globale oplossingen. De overkoepelende boodschap is: antibiotica is een kostbare hulpbron, die we moeten weten te behouden.

Om toegang tot antibiotica te behouden moet overdaad in voorschrijven beperkt worden. Maar op hetzelfde moment dat antibiotica teruggedrongen wordt, zou ook juist meer toegang gecreëerd moeten worden. De serie artikelen creëert een debat over de vraag of en hoe de wereldwijde gezondheidszorg evenwicht kan bieden in de balans tussen behoud van werking en duurzaam gebruik van antibiotica (Das & Horton, 2015).

Het complete artikel is hier te lezen.

Bron:
Das, P., & Horton, R. (2015). Antibiotics: achieving the balance between access and excess. The Lancet, 387(10014), 102–104.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter